IPR: Ruimte voor uw zelfverzekerde glimlach

Interproximale glazuurreductie, of IPR (ook wel approximale glazuurreductie genoemd), creëert ruimte voor uw tanden om te bewegen, waardoor u met vertrouwen kunt glimlachen.

IPR
Was ist eine IPR?

Wat is IPR?

Oorspronkelijk verwees het woord IPR naar een natuurlijk proces: het afslijten van tandglazuur door kauwen. Omdat we tegenwoordig voornamelijk zacht voedsel eten, vindt natuurlijke IPR nauwelijks meer plaats. Om de tanden voldoende ruimte te geven om natuurlijk te bewegen, voeren tandartsen IPR nu handmatig uit en verwijderen voorzichtig overtollig glazuur.


Hoe verloopt een IPR precies?

Een IPR-afspraak duurt maximaal 30 minuten en is meestal volledig pijnloos.

1. Voorbereiding

Indien gewenst wordt bij aanvang van de behandeling een plaatselijke verdoving aangebracht.

2. Polijsten

Met diamantpolijstpasta wordt het glazuur tussen de tanden minimaal (tussen 0,2 en 0,6 mm) verkleind, in de zogenaamde approximale ruimte. De aldus ontstane ruimte is voldoende om bijvoorbeeld een bestaande crowding te corrigeren. De veiligheid van deze procedure is bewezen door wetenschappelijke studies.

3. Nabewerking

De aangetaste gebieden worden gepolijst, verzegeld en geremineraliseerd met diepe fluoride. Als het tandvlees knelt, kan een lokale pijnstiller worden toegepast.

4. Let op

Na de afspraak moeten patiënten gedurende 30 minuten drinken, een uur lang eten en zes uur lang lactosebevattende voedingsmiddelen vermijden. Zo kan de diepe fluoridering optimaal werken.

Wanneer wordt een IPR aanbevolen?

Een IPR creëert ruimte voor een visueel mooie en medisch zinvolle stand van de tanden.

Als onderdeel van een aligner behandeling wordt een IPR uitgevoerd wanneer de tanden en kiezen geen ruimte hebben om in de gewenste stand te komen. Als de tanden op elkaar staan, kan een IPR vaak een veel beter resultaat opleveren.

Onafhankelijk van een aligner behandeling wordt een IPR uitgevoerd wanneer tanden en kiezen zo dicht op elkaar staan dat ze elkaar uit de kaak duwen. IPR kan een positief effect hebben op de plaatsing en het behoud van tanden en kiezen in het kaakbot (in plaats van uitvallen in extreme gevallen). Ook draagt het bij aan parodontale profylaxe.

IPR bei DR SMILE

De voordelen van IPR

Alle voordelen van interproximale glazuurreductie op een rij.

✓ meer ruimte zodat uw tanden optimaal kunnen bewegen

✓ ideale omstandigheden voor uw mondhygiëne

✓ esthetische stand van uw tanden, geen spleten, geen crowding

Boek een IPR afspraak bij DR SMILE

Of en op welk moment er een IPR uitgevoerd moet worden als onderdeel van uw tooth straightening kunt u terugvinden in uw behandelplan, dat wij u per e-mail hebben toegestuurd. Wij helpen u ook graag in de chat direct in de app als uw inbox het behandelplan heeft ingeslikt.

Maak drie tot vier weken van tevoren een afspraak bij een DrSmile partnerpraktijk. Zorg ervoor dat u het huidige paar aligners en het volgende paar aligners meeneemt naar uw IPR-afspraak. De IPR kan niet worden uitgevoerd zonder uw aligners.

Voorbeeld: Als uw IPR plaatsvindt in de week voor stap 7, neem dan het alignerpaar stap 7 en stap 8 mee. U vindt de stapnummering op het etiket van de aligner zakjes.

Veelgestelde vragen over de IPR

Heeft u nog vragen over de IPR? Wij hebben de antwoorden voor u.

Wat is het verschil tussen een IPR en een ASR?

Het enige verschil tussen een IPR (interproximale glazuurreductie) en een ASR (approximale glazuurreductie) is de terminologie. Naast deze twee termen zijn er nog andere gangbare termen:

  • Reproximatie

  • Approximaal polijsten

  • Snijden

  • Strippen

  • Remodelleren van de tanden

  • Recontouren van tanden

  • Odontoplastiek

Heb ik altijd een IPR-behandeling nodig voor mijn gebitscorrectie?

Nee, niet elke tandcorrectie vereist een reductie van het glazuur in de interdentale ruimtes. Maar in het geval van crowding, zwarte driehoeken en spleten van verschillende grootte in de boven- en onderkaak kan het zijn dat de tandarts eerst de nodige ruimte moet creëren voordat de correctie van de scheve tanden kan beginnen. Of en wanneer een IPR-behandeling nodig is als onderdeel van uw tandcorrectie met DR SMILE dental trays kunt u direct in uw behandelplan terugvinden.

Zal ik pijn voelen tijdens een IPR?

Nee, u voelt geen pijn tijdens de IPR. De IPR is een minimaal invasieve procedure en daarom pijnloos. De procedure duurt slechts enkele minuten en is vergelijkbaar met het gevoel van een professionele gebitsreiniging of scaling.

Zal ik blijvende openingen hebben na IPR?

De openingen die door de IPR ontstaan zijn slechts tijdelijk en zullen zich tijdens de aligner-therapie sluiten. Na het succesvol rechtzetten van de tanden zullen deze gaten niet meer zichtbaar zijn.

Heeft IPR negatieve gevolgen voor mijn tanden?

Nee, IPR heeft geen negatieve gevolgen voor uw gebit. Studies hebben aangetoond dat het risico op tandbederf niet toeneemt bij tanden waarop de IPR is uitgevoerd. Integendeel, tanden die na correctie met een tandspalk rechter en gemakkelijker te reinigen zijn, hebben een lager risico op tandbederf dan voorheen. Uit onderzoek blijkt ook dat de temperatuurgevoeligheid niet toeneemt omdat er zo weinig tandsubstantie wordt verwijderd dat de natuurlijke bescherming van het glazuur nog volledig gewaarborgd is.

Hoeveel kost een IPR?

De IPR is inbegrepen in de prijs van uw DR SMILE-tandcorrectie en wordt uitgevoerd door onze ervaren tandartsen. U hoeft geen extra kosten te betalen voor de IPR.

ekomi gold
Feedback van klanten
review-stars
4.7 / 5
Feedback bekijken
No Logo
No Logo
Onze alignersarrow
Over onsarrow
Contactarrow
Volg ons
  • social icon
  • social icon

©2023 DR SMILE