Nieuws

Angst voor de tandarts: wat kun je eraan doen? | DR SMILE

Danny de Jong | 04 maart 2022
Angst voor de tandarts: wat kun je eraan doen? | DR SMILE

Waarom zijn veel mensen bang voor de tandarts?

De angst voor de tandarts kan door meerdere dingen komen. Een slechte ervaring als kind kan een reden zijn, net als pijnlijke behandelingen die je als volwassene hebt gehad of angst voor injecties. Ook kunnen negatieve verhalen van anderen angst opwekken. Veel mensen zijn bang en voelen zich ongemakkelijk, omdat ze niet alles begrijpen wat er gezegd wordt. Deze angst kan ervoor zorgen dat je controles of afspraken bij de hygiënist overslaat, wat slechte gevolgen kan hebben voor de mondgezondheid.

Angst voor injecties bij de tandarts

Veel mensen zijn bang voor injecties, of het nu gaat om verdoving voorafgaand aan een behandeling of voor het vullen van een gaatje. Moderne tandartspraktijken kunnen bijna pijnloze behandelingen aanbieden met dunne naalden voor mensen die bang zijn voor injecties. De verdoving werkt snel door de techniek die gebruikt wordt. Een dunnere naald betekent ook minder verdovingsmiddel, wat het vervelende gevoel vermindert. Er zijn ook alternatieven zoals hypnose of lichte sedatie die de angst voor naalden kunnen verminderen. Bij een lichte sedatie heb je vaak eerst een intake, waarin je behandelplan wordt gemaakt. De behandeling wordt pas uitgevoerd in een vervolgafspraak. Vaak is de narcose zo licht dat je binnen een uur alweer de praktijk uit kan lopen, maar zoals met alle behandelingen onder narcose, kunnen er bijwerkingen optreden. Het is belangrijk om over je angsten te praten met de tandarts, zodat de behandeling aangepast kan worden.

Angst Zahnarzt

Hoe ga je om met fobie voor de tandarts?

Voor mensen die erg bang zijn voor de tandart, hebben we hier wat tips. Zoek een tandarts die ervaring heeft met angstige patiënten en praat openlijk over je angst. Dit kan een hoop schelen. Hier zijn enkele methoden die kunnen helpen:

  • Autogene training: dit kan je helpen je angst te beheersen door kalmerende zinnen te herhalen, wat kan helpen bij het reguleren van je bloeddruk en hartslag

  • Hypnose: dit kan ook een effectieve methode zijn om de angst te verminderen

  • Meditatie en imaginaire reizen: deze technieken helpen je te ontspannen, wat de angst voor de tandarts kan verminderen.

  • Geluiden maskeren: luisteren naar muziek of audioboeken kan de aandacht afleiden van de geluiden in de tandartspraktijk

  • Psychotherapie: een bewezen effectieve methode bij het behandelen van tandartsangst, met een hoog succespercentage.  

Wat als je kind bang is voor de tandarts?

Ook kinderen kunnen angst voor de tandarts ontwikkelen, door negatieve verhalen of pijnlijke ervaringen. Zoek naar een kindvriendelijke tandartspraktijk. Dit kan helpen om je kind gerust naar de tandarts te laten gaan. Zo'n praktijk biedt een fijne omgeving, waar het bespreken van de behandeling de angst kan verminderen. Het is belangrijk om open met je kind te praten over de angst en te werken aan een oplossing.