Meer info

Tanden rechtzetten met een onzichtbare beugel

Zoek je een comfortabele en bovenal discrete manier om een recht gebit te krijgen? Een onzichtbare beugel is een betaalbare oplossing met als eindresultaat een stralende glimlach!
Tanden rechtzetten

Oorzaken van een scheef gebit

Niet iedereen heeft van nature een recht gebit. Er kan een aangeboren oorzaak of een andere reden zijn waardoor je tanden scheef staan:

 • De kaken hebben onvoldoende ruimte voor alle tanden en kiezen. Daardoor kunnen ze elkaar overlappen.

 • Andersom kan er ook te veel ruimte in de mond zijn waardoor spleten tussen de tanden en kiezen ontstaan.

 • Wanneer tanden of kiezen in de mond ontbreken, bijvoorbeeld door een ongeluk, kan de rest van het gebit ook scheef gaan groeien.

 • Tanden en kiezen zijn door het duimen scheef gaan groeien.

Scheve tanden hoeven niet per se te leiden tot fysieke klachten. Vaker is het een cosmetisch probleem. Als je geen recht gebit hebt, kijk je anders in de spiegel. Wellicht schaam je je en durf je in het openbaar niet vrijuit te lachen. Als je eenmaal een scheef gebit hebt, kan dit er wel voor zorgen dat het gebit verder verslechtert. 

 • Zo is het risico groter dat tanden en kiezen afbreken.

 • Scheve tanden en kiezen kunnen problemen geven bij het kauwen.

 • Bij een scheef gebit zullen voedselresten zich eerder ophopen tussen de tanden en kiezen.

 • Een scheef gebit kan het praten bemoeilijken. Denk bijvoorbeeld aan slissen.

 • Bij een scheef gebit is het moeilijker om de tanden en kiezen schoon te houden. Daardoor ben je vatbaarder voor gaatjes en/of een tandvleesontsteking. Op zo'n manier kan een scheef gebit dus wel leiden tot fysieke klachten.

Tandenknarsen en kaakklemmen

Een andere veelvoorkomende oorzaak die kan leiden tot beschadigde tanden of een scheef gebit is tandenknarsen of kaakklemmen, ook wel bruxisme genoemd. Bij tandenknarsen schuren de tanden en kiezen op een krachtige manier over elkaar heen. Dat gebeurt vaak 's nachts. Stress en slaapstoornissen maar ook roken en bepaald medicijngebruik of een combinatie van deze factoren kunnen tandenknarsen veroorzaken. Kaakklemmen is het krachtig op elkaar klemmen van de tanden en kiezen, en dat gebeurt zowel overdag als 's nachts.

Zo krijg je een recht gebit

Scheve tanden of een beschadigd gebit als gevolg van tandenknarsen of kaakklemmen: je kunt dit op verschillende manieren aanpakken. Het is verstandig om daarover advies in te winnen bij de tandarts en/of orthodontist. Die geven een passend advies over een mogelijke behandeling.Een behandeling die zij kunnen aanbevelen is het dragen van een beugel. Als volwassene schrikt deze optie wellicht af, omdat traditionele beugels opvallen. Gelukkig zijn er vandaag de dag moderne alternatieven, zoals een doorzichtige beugel.Een onzichtbare beugel valt ten opzichte van de traditionele beugels veel minder op. Het is een discrete manier om een recht gebit te krijgen. Bij een doorzichtige beugel wordt gewerkt met zogeheten aligners. Deze hoesjes draag je circa 22 uur per dag over je gebit. Elke één à twee weken worden deze aligners vervangen.Een alternatief voor de onzichtbare beugel zijn facings, ook wel bekend als veneers. Dit zijn een soort schildjes van porselein of composiet (kunststof) die over scheve of beschadigde tanden en kiezen worden geplaatst. Met facings krijg je snel een recht gebit.Om deze veneers te plaatsen, wordt een laagje glazuur van de tanden afgeslepen. Er wordt vervolgens een afdruk gemaakt van de geslepen tanden, waarna de schildjes op maat worden gemaakt. Vervolgens worden de veneers over de eigen tanden geplaatst en vastgelijmd.Het grootste voordeel van facings is dat je direct resultaat bereikt om scheve tanden recht te zetten. Zodra de facings over je eigen gebit zijn geplaatst, heb je gelijk een recht gebit. Het verschil met aligners of een traditionele beugel is dat het gebit zelf hiermee niet recht wordt gezet. Het is dus vooral een cosmetische oplossing.Traditionele beugels worden ook bij volwassenen ingezet om een recht gebit te creëren. Dat gebeurt meestal door middel van een vaste beugel, omdat tanden en kiezen daarmee het beste in beweging kunnen worden gezet.Een van de bekendste vaste beugels is de slotjesbeugel. Door een combinatie van slotjes, ringetjes, draadjes en elastiekjes worden de tanden en kiezen rechtgezet. Naast de klassieke metalen slotjesbeugel is er tegenwoordig een onzichtbare variant met witte, keramische slotjes die minder opvallen. Naast aligners en keramische slotjes is er ook nog de linguale boog. Die lijkt op een slotjesbeugel, maar wordt aan de binnenkant van het gebit geplaatst en is voor de buitenwereld dus vrij goed verborgen.

Wat zijn de voordelen van onzichtbare beugels?

De onzichtbare beugel is op meerdere fronten een goed alternatief voor een traditionele beugel. Dit zijn de belangrijkste voordelen:

 • Een onzichtbare beugel is comfortabeler dan een traditionele beugel.

 • Een onzichtbare beugel is discreter dan een traditionele beugel.

 • Een onzichtbare beugel is goedkoper dan een traditionele beugel.

 • Je hoeft bij het dragen van een doorzichtige beugel niet maandelijks op controle.

Hoe lang draag je een onzichtbare beugel voor een recht gebit?

Met een onzichtbare beugel kun je een scheef gebit rechtzetten. Hoe lang de behandeling duurt en hoe lang je dus moet wachten tot je een prachtige glimlach hebt, hangt af van een aantal factoren. In het algemeen geldt wel dat gebitscorrecties op latere leeftijd meer tijd in beslag nemen, omdat het langer duurt voor de tanden en kiezen in beweging komen.In jouw persoonlijke orthodontische behandelplan staat beschreven hoe lang je de doorzichtige beugel moet dragen. Daarbij wordt naar een aantal zaken gekeken: 

 • Wat voor soort beugel moet je dragen?

 • Hoe complex is de gebitscorrectie?

 • Hoe reageert jouw gebit op het dragen van de beugel?

 • Hoe snel komen de scheve tanden en kiezen in beweging?

Het dragen van een onzichtbare beugel is soms slechts drie maanden noodzakelijk, maar er zijn ook behandelingsopties die langer in beslag nemen. Gemiddeld moet je rekening houden met een behandelperiode van 4 tot 10 maanden. Tijdens de behandelperiode zal de onzichtbare beugel regelmatig worden aangepast als de tanden en kiezen langzaam gaan bewegen. Bij aligners is dit in de regel elke één à twee weken.Ook belangrijk voor het resultaat is dat de adviezen van de tandarts of orthodontist goed worden opgevolgd. Dat betreft niet alleen het dragen van de doorzichtige beugel maar ook de verzorging van het gebit en tandvlees. Als het gebit tijdens de behandelperiode niet gezond blijft, kan de behandeling mogelijk langer duren dan aanvankelijk gepland. Dat is zonde, want zo moet je ook langer wachten op je nieuwe lach.

Het belang van een nachtbeugel bij rechte tanden

Wanneer de behandeling is voltooid, zal je nog een periode een zogeheten retentiebeugel moeten dragen. Deze zorgt ervoor dat je nieuwe rechte tanden goed op hun plek blijven. De behandelende tandarts of orthodontist zal aangeven hoe lang je deze beugel moet dragen.De retentiebeugel wordt ook wel een nachtbeugel genoemd omdat je hem na een afbouwperiode alleen nog 's nachts draagt. Je maakt de nachtbeugel schoon met een zachte tandenborstel en wat handzeep of een Steradent oplostablet.De retentiebeugel of nachtbeugel wordt over de tanden geplaatst en regelmatig gecontroleerd door de orthodontist. Die kan dan ook zien of de tanden en kiezen recht blijven staan.

Hoe voelt het dragen van een onzichtbare beugel?

Onzichtbare beugels en facings kun je probleemloos en comfortabel dragen om een recht gebit te krijgen. Bij het plaatsen van een beugel zal je wel wat ongemak ervaren. Dat is niet zo vreemd, er wordt immers iets nieuws in de mond geplaatst. Vooral het materiaal van de onzichtbare beugel, bijvoorbeeld kunststof of keramiek, zal raar aanvoelen en mogelijk leiden tot schuurplekken in de mond.Wanneer je de beugel een tijdje draagt en de tanden en kiezen gaan bewegen, dan kan dat een licht gevoel van kramp in de kaken veroorzaken. Dat is niet prettig, maar zo krijg je wel een signaal dat de beugel zijn werk begint te doen.Je kunt klachten verlichten of beperken door in de eerste periode na de plaatsing van de beugel vooral zachte voedingsmiddelen te eten. Bij geïrriteerd tandvlees kunnen koude drankjes en ijsjes verlichting geven. Ook standaard pijnstillers kunnen helpen om de klachten te verminderen. Zodra je mond gewend is aan het dragen van de onzichtbare beugel zullen de klachten verdwijnen.Voor facings geldt dat je vooral op moet letten met hard voedsel. Kunststof veneers kunnen beschadigd raken wanneer je op harde dingen bijt. Deze verkleuren ook sneller dan porseleinen veneers.

Hoeveel kost een ​​onzichtbare beugel?

De kosten om een beugel te plaatsen en zo een recht gebit te krijgen, hangen af van welk type (onzichtbare) beugel de tandarts en/of orthodontist adviseert. Dat is per individu verschillend. Het kostenplaatje voor een volledige behandeling met een traditionele beugel zoals een slotjesbeugel komt gemiddeld uit tussen de € 2.000,- en € 3.000,-. Als de behandeling langer duurt, lopen de kosten verder op.Onzichtbare beugels zijn vaak goedkoper. Bij DR SMILE worden deze al vanaf € 1.690,- geplaatst. Daarbij kun je betalen in termijnen. Wat de behandeling uiteindelijk kost, wordt duidelijk wanneer het behandelplan is opgesteld.Wil je facings dragen om je tanden recht te zetten? Dan hangen de kosten onder meer af van welk type veneers je kiest. Met name porseleinen facings zijn duur, zeker ten opzichte van een doorzichtige beugel, en kunnen honderden euro's per tand kosten. De kunststof variant is goedkoper maar gaat minder lang mee.Het kan zijn dat de zorgverzekeraar een deel van de behandeling vergoedt om je tanden recht te zetten. Dat hangt onder meer af van welke zorgverzekering je hebt. De basisverzekering vergoedt bijna nooit orthodontische behandelingen tenzij er een medische aandoening is. Je hebt mogelijk meer kans met de aanvullende tandartsverzekering.Wat dan de maximale vergoeding is, verschilt per zorgverzekeraar. Die kan bijvoorbeeld eenmalig een maximale vergoeding of een vergoeding per (kalender)jaar uitkeren. Soms vergoeden verzekeraars een bepaald percentage van de behandeling. Denk gemiddeld aan 70 tot 85 procent.Andere zaken waar je rekening mee moet houden, zijn dat de zorgverzekeraar mogelijk een gezondheidsverklaring vraagt van de tandarts of orthodontist. Of er wordt een wachttijd gehanteerd. Dan moet je eerst een jaar verzekerd zijn bij de zorgverzekeraar, inclusief aanvullend pakket voor orthodontie. Pas na een jaar kun je dan gebruikmaken van een vergoeding voor een (onzichtbare) beugel of facings.

Het stappenplan van DR SMILE voor rechte tanden

Heb je besloten dat je een recht gebit wil en adviseert de tandarts een onzichtbare beugel? Bij DR SMILE doorloop je een eenvoudig 5-stappenplan onder de voortdurende begeleiding van experts:

 1. De eerste stap om een recht gebit te krijgen, is het in kaart brengen van je gebit. Dat gebeurt bij DR SMILE via een 3D-scan. Hiermee krijgt de begeleidende tandarts een duidelijk virtueel beeld van de tanden en kiezen. Een 3D-scan maken is gratis en vrijblijvend. Je zit nog nergens aan vast.

 2. De informatie uit de 3D-scan vormt de basis voor het persoonlijke behandelplan. Er wordt een simulatie gemaakt waarmee je inzicht krijgt in hoe de behandeling eruit komt te zien en welk resultaat je mag verwachten.

 3. Op basis van de 3D-scan en jouw gebit wordt een onzichtbare beugel op maat gemaakt in het tandlaboratorium van DR SMILE in Berlijn. Je ontvangt de aligners daarna gewoon thuis en hoeft dus niet naar een kliniek te komen om de beugel te laten plaatsen.

 4. Zodra je de doorzichtige beugel gaat dragen, word je in elk stadium van de behandeling begeleid door de orthodontisten van DR SMILE. De experts geven persoonlijk advies en voeren online controles uit. Ook kun je zelf precies de voortgang van de behandeling bijhouden in de mobiele app van DR SMILE.

 5. Na gemiddeld vier tot tien maanden is het behandelresultaat bereikt en kun je genieten van een prachtig en vooral recht gebit. De behandelduur blijft per persoon verschillend, maar bij DR SMILE kun je erop rekenen dat de behandeling pas wordt afgerond als het verwachte resultaat is behaald. Tot nu toe gingen al ruim 50.000 mensen je voor, met een zelfverzekerde glimlach als resultaat!

Onze locaties

Maak een vrijblijvende afspraak in een van onze (partner)praktijken

Experts in tandheelkunde, tandtechniek en orthodontie begeleiden jou gedurende de gehele behandeling.

trustpilot icon
Feedback van klanten
Trustpilot Stars ES
3.9 / 5
Feedback bekijken
No Logo
No Logo
Onze alignersarrow
Contactarrow
Volg ons
 • social icon
 • social icon

©2023 DR SMILE