Pak scheve tanden aan met een onzichtbare beugel
Voel je niet langer onzeker door scheve tanden! Met een onzichtbare beugel krijg je op een comfortabele, betaalbare en vooral discrete manier een stralende glimlach vol zelfvertrouwen.
Waardoor ontstaan scheve tanden?
Scheve tanden kunnen een doorn in het oog zijn wanneer je in de spiegel kijkt, en geven een deuk in het zelfvertrouwen. Je durft niet breeduit te glimlachen en verbergt je mond liever wanneer je wel lacht. Gelukkig zijn er manieren om een scheef gebit aan te pakken, uiteraard altijd in overleg met de tandarts of orthodontist. Allereerst is het goed om te weten hoe scheve tanden ontstaan.
Bij een scheef gebit, ook wel beetanomalie genoemd, hebben de tanden en/of kiezen een onregelmatige stand. Dit heeft verschillende oorzaken:
De kaken hebben onvoldoende ruimte voor alle tanden en kiezen. Hierdoor kunnen ze elkaar overlappen.
Er is te veel ruimte in de mond waardoor spleten tussen de tanden en kiezen kunnen ontstaan.
Tanden kunnen scheef gaan groeien wanneer er tanden of kiezen in de mond ontbreken, bijvoorbeeld wanneer je deze verloren bent na een ongeluk. De ontstane gaten in het gebit kunnen leiden tot scheefgroei.
De scheve tanden en kiezen zijn aangeboren.
Tanden en kiezen zijn scheefgegroeid door het duimen.
Scheve tanden hoeven niet per se tot klachten te leiden. Vaak is het wel zo dat een scheef gebit een bron van onzekerheid en schaamte is. Daarnaast is er een aantal andere nadelen van scheve tanden:
Bij een scheef gebit kunnen de tanden en kiezen makkelijker afbreken.
Scheve tanden en kiezen geven mogelijk problemen bij het kauwen.
Bij een scheef gebit kunnen voedselresten zich makkelijker ophopen tussen de tanden en kiezen.
Een scheef gebit kan het praten bemoeilijken.
Tanden en kiezen zijn in een scheef gebit moeilijker schoon te houden en daardoor vatbaarder voor gaatjes en/of een tandvleesontsteking.
Wat kun je doen tegen scheve tanden?
Als je als volwassene last hebt van scheve tanden en hier iets aan wilt doen, raadpleeg dan eerst de tandarts en/of orthodontist. Die geven een passend advies over een mogelijke behandeling. Daarbij wordt vooral gekeken of de voordelen om de scheve tanden te corrigeren opwegen tegen de nadelen.
Zo kan de tandarts of orthodontist aanbevelen om een beugel te dragen om je scheve tanden aan te pakken. Als volwassene kan het idee om een beugel te moeten dragen mogelijk afschrikken, maar naast de traditionele beugels zijn er tegenwoordig gelukkig ook diverse moderne alternatieven. Eén daarvan is de onzichtbare beugel
Deze onzichtbare beugel wordt steeds populairder, omdat die in tegenstelling tot traditionele beugels veel minder opvalt wanneer je hem draagt. Zo kun je op een discrete manier werken aan het krijgen van een stralende glimlach. Bij een doorzichtige beugel wordt bijvoorbeeld gewerkt met zogeheten aligners. Dit zijn hoesjes die je circa 22 uur per dag over het gebit draagt. Elke één à twee weken worden deze aligners vervangen.
Traditionele beugels zijn onder te verdelen in vaste en uitneembare beugels. Volwassenen met scheve tanden krijgen bijna altijd een vaste beugel, omdat tanden en kiezen daarmee makkelijker in beweging kunnen worden gezet dan met uitneembare beugels.
Een van de bekendste vaste beugels is de slotjesbeugel. De combinatie van slotjes, ringetjes, draadjes en elastiekjes moet ervoor zorgen dat de tanden en kiezen met deze beugel afzonderlijk van elkaar rechtgezet worden. Naast de klassieke metalen slotjesbeugel is er tegenwoordig een onzichtbare variant en witte, keramische slotjes die minder opvallen. Daarnaast zijn er zogeheten zelfligerende slotjes. Dit zijn slotjes met een soort clipsluiting, waarin de draad wordt vastgeklikt. Elastiekjes zijn dan niet nodig.
De drie meest voorkomende uitneembare beugels zijn de plaatbeugel, buitenboordbeugel en blokbeugel. Deze beugels hebben vaak als doel om de kaakgroei te beïnvloeden, iets dat bij volwassenen, zeker op latere leeftijd, niet meer aan de orde is. Deze beugels worden dan ook eerder aanbevolen wanneer kinderen een beugel moeten dragen.
Naast keramische slotjes en aligners is er ook nog de linguale boog. Die lijkt op een slotjesbeugel, maar wordt aan de binnenkant van het gebit geplaatst. Deze beugel zorgt ervoor dat de kiezen in de onderkaak niet naar voren kunnen schuiven.
Als volwassene met scheve tanden zit je wellicht niet te wachten op de traditionele slotjesbeugel, omdat die erg opvalt. Het dragen van een beugel is daarom een drempel waar je overheen moet. Maar de kortstondige schaamte die je voelt door het dragen van een beugel weegt niet op tegen het voortdurende onzekere gevoel van een scheef gebit en de opluchting die je voelt wanneer de (onzichtbare) beugel voor een geweldig eindresultaat zorgt.
Het gebruik van veneers bij scheve tanden
Een alternatief voor de onzichtbare beugel zijn veneers, beter bekend als facings. Dat zijn een soort schildjes van porselein of composiet (kunststof) die over de scheve tanden worden geplaatst om de stand van de tanden te corrigeren. Een andere optie zijn witte vullingen, maar veneers worden gezien als duurzamer. Facings kunnen wel tot 15 jaar meegaan, afhankelijk van het soort materiaal. Beschadigingen aan de veneers zijn vaak te repareren.
Om de veneers te plaatsen, wordt een laagje glazuur van de tanden afgeslepen. Er wordt vervolgens een afdruk gemaakt van de geslepen tanden, waarna de schildjes buiten de mond op maat worden gemaakt. Naderhand worden deze veneers over de geslepen tanden geplaatst en vastgelijmd.
Scheve tanden rechtzetten als volwassene
Er zijn diverse redenen om als volwassene je gebit recht te laten zetten, bijvoorbeeld omdat je klachten hebt bij het eten of praten, of omdat je niet voluit durft te glimlachen. Een (onzichtbare) beugel of facings kunnen helpen om je zelfvertrouwen terug te krijgen.
Het plaatsen van een beugel of facings gaat in samenspraak met de tandarts of orthodontist. Die kunnen je adviseren over de beste behandelingsmethode. Dat is onder meer afhankelijk van hoe scheef de tanden en kiezen staan.
Wat zijn de voordelen van onzichtbare beugels?
De onzichtbare beugel is een modern alternatief voor vaste of uitneembare beugels. Mits je hiervoor in aanmerking komt, profiteer je van diverse voordelen:
Een onzichtbare beugel is comfortabeler dan een traditionele beugel.
Een onzichtbare beugel is discreter dan een traditionele beugel.
Een onzichtbare beugel is goedkoper dan een traditionele beugel.
Je hoeft niet maandelijks op controle bij de orthodontist.
Het grootste voordeel van facings is dat je direct resultaat bereikt om scheve tanden recht te zetten. Zodra de facings zijn geplaatst, heb je gelijk een prachtig gebit. Nadeel ten opzichte van een onzichtbare beugel is dat facings prijzig kunnen zijn en de oplossing meer van cosmetische en feitelijk tijdelijke aard is omdat je eigen gebit hiermee niet wordt gecorrigeerd.
Daarnaast kunnen facings niet altijd in één keer worden geplaatst en zijn er mogelijk meerdere behandelmomenten nodig.
Hoe lang moet je een onzichtbare beugel dragen?
Wanneer je op zoek bent naar een langdurige oplossing om scheve tanden aan te pakken, zal de tandarts of orthodontist mogelijk een (onzichtbare) beugel adviseren. Hoe lang deze tandheelkundige behandeling duurt, verschilt per methode. Wel is het zo dat gebitscorrecties op latere leeftijd meer tijd in beslag kunnen nemen, omdat het langer duurt voor de tanden en kiezen in beweging komen.
Dat betekent dus ook dat het even kan duren voordat je resultaat ziet. Je geduld wordt echter beloond met een gezond gebit en stralende glimlach!
Het dragen van een onzichtbare beugel is soms slechts drie maanden noodzakelijk, maar er zijn ook behandelingsopties die meer tijd kosten. Gemiddeld moet je rekening houden met een behandelperiode van 4 tot 10 maanden.
Hoe lang de behandeling uiteindelijk duurt, hangt af van jouw persoonlijke orthodontische behandelplan. Daarbij wordt naar een aantal zaken gekeken, zoals bijvoorbeeld:
Wat voor soort beugel moet je dragen?
Hoe complex is de gebitscorrectie?
Hoe reageert jouw gebit op het dragen van de beugel?
Hoe snel komen de scheve tanden en kiezen in beweging?
Het effect van de beugel begin je te merken wanneer de scheve tanden langzaam gaan bewegen. In jouw persoonlijk behandelplan wordt onder meer vastgelegd hoe vaak de onzichtbare beugel moet worden aangepast om dit proces op schema te houden. Bij aligners is dit in de regel elke één à twee weken.
Belangrijk voor het resultaat is ook dat je de adviezen van de tandarts of orthodontist goed opvolgt. Niet alleen over het dragen van de onzichtbare beugel, maar vooral ook over de verzorging van je tanden en tandvlees tijdens de behandelperiode. Het is ontzettend belangrijk dat je gebit gezond blijft tijdens de behandelperiode. Gebeurt dat niet, dan loop je het risico dat de behandeling langer duurt dan gepland en je dus ook langer moet wachten op je nieuwe glimlach.
Wanneer de behandeling is voltooid, zal je nog een periode een zogeheten retentiebeugel moeten dragen die ervoor zorgt dat je nieuwe rechte tanden goed op hun plek blijven.
Het dragen van een onzichtbare beugel
Onzichtbare beugels en facings kun je probleemloos en comfortabel dragen. Bij het plaatsen van een beugel zal je wel wat ongemak ervaren, omdat er iets nieuws in je mond zit waaraan je moet wennen. Met name het materiaal van de onzichtbare beugels, bijvoorbeeld keramiek of kunststof, zal voor het meeste ongemak zorgen omdat het kan zorgen voor schuurplekken in de mond.
Bij het plaatsen van de beugel ervaar je wellicht wat druk en misschien een licht knijpend gevoel. Als de beugel zijn werk begint te doen en de tanden en kaken in beweging komen, kan dit een wat krampachtig gevoel geven. Hierdoor voel je wel dat de doorzichtige beugel zijn werk begint te doen en de scheve tanden worden gecorrigeerd.
Kort na het plaatsen van de beugel ervaar je mogelijk de volgende klachten:
Gevoeligheid, of zelfs snijwonden, op je tong wanneer deze tegen de nieuwe beugel wrijft
Pijn, irritatie en zere plekken in je wangen
Een pijnlijk of drukkend gevoel en dan vooral wanneer je voedsel kauwt
Je kunt de klachten verlichten of beperken door in het begin vooral zachte voedingsmiddelen te eten. Wanneer het tandvlees geïrriteerd is, kunnen ook koude drankjes of ijsjes verlichting bieden. Standaard pijnstillers kunnen eveneens helpen bij het verlichten van de klachten. Naarmate de beugel een tijdje in je mond zit, zullen de klachten verdwijnen.
Bij het dragen van facings ervaar je in principe geen klachten, hoewel die in het begin ook vreemd aan zullen voelen in de mond. Hoewel je in principe alles kunt eten bij het dragen van facings kunnen met name veneers die gemaakt zijn van kunststof wel beschadigen wanneer je op hele harde dingen bijt. Deze composiet facings verkleuren ook sneller dan porseleinen facings.
Hoeveel kost een onzichtbare beugel?
De kosten om een beugel te plaatsen om scheve tanden aan te pakken, zijn afhankelijk van welk type beugel je gaat dragen en het behandelingsplan. Hoe hoog de kosten uiteindelijk zijn, is per individu verschillend. Traditionele beugels hebben gemiddeld een kostenplaatje van € 2.000,- tot € 3.000,- voor een volledige behandeling van de boven- en onderkaak. Dat bedrag kan oplopen wanneer de behandeling langer duurt.
Onzichtbare beugels zijn vaak goedkoper dan traditionele beugels. Bij PlusDental worden deze al vanaf € 1.690,- geplaatst. Daarbij kun je betalen in termijnen. Nadat de orthodontist een behandelplan heeft opgesteld, zal ook het kostenplaatje duidelijk worden.
Bij facings hangen de kosten af van welk type veneers worden geplaatst om een recht gebit te krijgen. Facings gemaakt van composiet zijn goedkoper dan porseleinen exemplaren, maar gaan vaak minder lang mee. Porseleinen facings kosten gemiddeld honderden euro's per tand of kies en kunnen daarom duurder uitvallen dan een onzichtbare beugel. Bovendien kunnen de kosten bij het dragen van facings verder oplopen door het onderhoud aan het gebit. Wanneer de behandeling met een onzichtbare beugel succesvol is voltooid en je tanden recht staan, heb je in principe nauwelijks kosten meer om je nieuwe glimlach te behouden.
Mogelijk vergoedt de zorgverzekeraar een deel van de behandeling om de scheve tanden recht te zetten. Dat is afhankelijk van welke zorgverzekering je hebt. De basisverzekering zal geen orthodontische behandelingen vergoeden, tenzij er een medische aandoening is. De aanvullende tandartsverzekering vergoedt mogelijk wel een deel van de behandeling. Wat de maximale vergoeding is, is per zorgverzekeraar verschillend. Soms wordt eenmalig een maximale vergoeding uitgekeerd, maar er zijn ook verzekeraars die kiezen voor een vergoeding per (kalender)jaar.
Het kan ook zijn dat een percentage van de behandeling wordt vergoed, bijvoorbeeld 70 tot 85 procent. Verder zijn er zorgverzekeraars die een gezondheidsverklaring vragen van de tandarts of orthodontist of een wachttijd hanteren. In dat laatste geval moet je veelal eerst een jaar bij de verzekeraar verzekerd zijn, met een aanvullend pakket voor orthodontie. Pas na dit jaar kun je gebruikmaken van een vergoeding voor een (onzichtbare) beugel of facings.
Het stappenplan van DR SMILE
Heb je besloten dat je jouw scheve gebit wil aanpakken en adviseert de tandarts een onzichtbare beugel? Bij PlusDental doorloop je een eenvoudig 5-stappenplan waarbij je voortdurend wordt begeleid. Tot nu toe gingen ruim 50.000 mensen je voor, met een blijvende glimlach als resultaat.