Kruisbeet corrigeren met onzichtbare beugels

Scheefstand van de tanden kan om meerdere redenen erg vervelend zijn. Het corrigeren van je tanden is niet alleen nuttig om esthetische redenen, maar ook vanuit medisch oogpunt.

OP NAAR JE NIEUWE GLIMLACH?
kruisbeet illustratie
drs-gradient-desktop-circle-orange-pink

Wat wordt er bedoeld met een kruisbeet?

De gebitsafwijking ontstaat wanneer de snijtanden bij het bijten niet goed sluiten. Dit betekent dat de bovenste snijtanden te ver naar binnen staan – of in sommige gevallen de onderste snijtanden te ver naar buiten staan ​​richting de wang. Een kruisbeet is een veelvoorkomende gebitsafwijking, maar kan gelukkig verholpen worden. Bij DR SMILE bieden wij alignerbehandelingen aan die je tanden weer rechtzetten

Ontdek onze doorzichtige beugels

Typen kruisbeet

De verschillende soorten

Mordida cruzada anterior

Anterieure kruisbeet

Direct contact tussen kiezen en voortanden, waarbij de tanden en kiezen niet goed op elkaar aansluiten in de boven- en de onderkaak. De bovenste snijtanden komen achter de onderste tijdens het bijten.

Mordida cruzada posterior

Posterieure kruisbeet

Meestal is de oorzaak een bredere onderkaak. Beïnvloedt beide zijden van de tanden, waarbij boven- en onderkaak niet goed op elkaar aansluiten. Dit kan leiden tot glijden van de kaken bij het bijten.

Mordida cruzada unilateral

Unilaterale kruisbeet

De beet is slechts aan één kant verkeerd, terwijl de andere zijde normaal bijt, vaak geassocieerd met gekantelde tanden.

Oorzaken

Waardoor ontstaat een kruisbeet?

De scheefgroei van de kaken kan door meerdere oorzaken ontstaan. De voornaamste oorzaken zijn:

Price_Whatyouget_Refinement_Desktop
  • Onbalans van mondspieren is een veelvoorkomende oorzaak van de afwijking.

  • Asymmetrische kaakgroei kan ontstaan door vroeg of laat doorkomen van tanden.

  • Onvoldoende ondersteuning van de tong kan leiden tot groeistoornissen in de bovenkaak.

  • Littekens door een gespleten lip, kaak of gehemelte kunnen een kruisbeet veroorzaken, omdat ze de normale groei belemmeren.

  • Erfelijkheid, ongevallen en overmatig duimzuigen zijn minder voorkomende  oorzaken van kruisbeet.

Price_Whatyouget_Refinement_Desktop

De negatieve gevolgen

Een kruisbeet kan serieuze gevolgen hebben. Als je het niet behandelt met een beugel, kun je zowel lichamelijke als psychische problemen krijgen. Bij een unilaterale kruisbeet wordt maar één kant van je kaak belast. Dit kan leiden tot pijn in je kaakgewricht en problemen met kauwen. Als het erg uitgesproken is, kan het de proporties van je gezicht veranderen en leiden tot visuele ongelijkheid. Dat kan weer leiden tot psychologische problemen vanwege het uiterlijk. 

Het kan ook je ademhaling belemmeren en leiden tot afwijkende mondgewoonten. Hierdoor kunnen er spraak- en eetstoornissen ontstaan. Een verkeerde verhouding van de kaken kan leiden tot spanning, nekpijn, migraine en vroegtijdige slijtage van gewrichten en tanden. Het is belangrijk om een kruisbeet zo vroeg mogelijk te behandelen om langetermijngevolgen te voorkomen.

Orthodontie

Orthodontische behandeling volwassenen

Bij volwassenen kan de behandeling, afhankelijk van de omvang van de afwijking, ingewikkelder zijn en een operatie vereisen. Een bezoek aan de orthodontist kan dit vaststellen. Daarnaast kan er worden bepaald of de behandeling van de kruisbeet beugel geschikt is.

Desktop - Man - Brandan - Holding - Aligner - Blue Background

Onzichtbare beugels bij een lichte kruisbeet

Als je tanden iets scheef staan, is het corrigeren van je tanden met een onzichtbare beugel vaak voldoende. De aligners van DR SMILE zijn ideaal voor volwassenen, omdat ze vrijwel onzichtbaar zijn en daardoor het dagelijks leven nauwelijks beperken. Daarnaast zijn de kosten van onzichtbare beugels aanzienlijk lager ten opzichte van vaste beugels. Afhankelijk van de complexiteit van de gebitsafwijking is de duur vaak ook korter. Licht tot gemiddelde gevallen kunnen binnen 4 tot 9 maanden worden gecorrigeerd. 

Bij DR SMILE zijn wij gespecialiseerd in aligner behandelingen. Met locaties door heel het land staan onze (partner)tandartsen voor je klaar.

Desktop - Man - Brandan - Holding - Aligner - Blue Background

Kies een praktijk

Laat je in een van de ruim 40 DR SMILE (partner)praktijken adviseren of kom naar een DR SMILE flagship store. Maak een vrijblijvende info-afspraak met 3D-scan en hoor wat DR SMILE voor jou kan betekenen.