Verhelp spleetjes tussen de tanden met een onzichtbare beugel
Spleetjes tussen de tanden komen regelmatig voor, maar zijn dankzij moderne technologieën makkelijk te verhelpen. Een onzichtbare beugel is daar een goed voorbeeld van. Ontdek nu de mogelijkheden.
Spleetjes tussen de tanden komen regelmatig voor, maar zijn dankzij moderne technologieën makkelijk te verhelpen. Een onzichtbare beugel is daar een goed voorbeeld van. Ontdek nu de mogelijkheden.

Wat is een diasteem?
Een spleetje tussen de tanden wordt ook wel een diasteem genoemd. Er zit dan zichtbaar veel ruimte tussen twee tanden. Dit wordt soms veroorzaakt door scheve tanden, waardoor er plotseling te veel ruimte ontstaat, maar ook bij rechte tanden kan een diasteem voorkomen. Een diasteem kan overal in je gebit voorkomen, maar de meest bekende vorm is het spleetje tussen de voortanden. Dit spleetje is het beste zichtbaar en kan daardoor als storend ervaren worden.Een diasteem komt voor bij mensen van alle leeftijden. Kinderen met een spleetje tussen de tanden hebben als voordeel dat het spleetje nog kan dichtgroeien wanneer ze ouder worden. Bij een volwassene verandert het gebit nauwelijks, waardoor je niet zomaar van een diasteem afkomt. In dat geval kan een beugel een uitkomst zijn.Het is niet altijd nodig om een spleetje tussen de tanden te verhelpen. Sommige mensen vinden juist dat het ze een karakteristiek uiterlijk geeft. Toch kan een opvallend diasteem voor problemen zorgen. Niet alleen medisch, maar ook voor je zelfverzekerdheid. Gelukkig zijn er oplossingen voor een stralende glimlach zonder spleetje, zoals een onzichtbare beugel.
Wat veroorzaakt een spleetje tussen de tanden?
Een spleetje tussen de tanden kan allerlei oorzaken hebben:
In sommige gevallen ontstaat een spleetje tussen de tanden door genetische aanleg. Dat gebeurt wanneer je ouders of andere familieleden een diasteem in hun gebit hebben. Je kunt dit kenmerk van ze erven, net als de kleur van je haren of je lengte. Het spleetje ontstaat dan door de natuurlijke vorm van je gebit.
Ontbrekende tanden kunnen ook een veroorzaker zijn van een spleetje in het gebit. Door de ontbrekende tand ontstaat er te veel ruimte in het gebit. Tanden hebben hierdoor ruimte om te gaan schuiven, wat kan leiden tot een spleetje tussen de tanden.
Kinderen die op hun duim zuigen kunnen de vorm van hun gebit aantasten. Zoog je als kind veel op je duim en is je gebit daarna niet gecorrigeerd? Dan kan het zijn dat je als volwassene nog steeds last hebt van een diasteem.
Tongpersen is ook een bekende oorzaak van een spleetje tussen de tanden. Hierbij zet je (vaak ongemerkt) veel kracht op de achterkant van je tanden met je tong. Sommige mensen doen dit vooral veel wanneer ze stress ervaren. De grote druk kan voor verschuivingen in je gebit zorgen, waarbij je tanden iets uit elkaar gaan staan.
De labiale frenum kan ook de veroorzaker zijn van een diasteem. Dit is de naam voor het kleine stukje weefsel dat je bovenlip met je tandvlees verbindt. Soms is dit weefsel net wat te kort. Hierdoor nestelt het zich deels tussen de twee voortanden, wat uiteindelijk resulteert in een spleetje.
De grootte van je tanden speelt ook een rol in het uiterlijk van je gebit. Zijn je tanden te klein in verhouding tot je kaakbot? Dan kunnen er vanzelf spleetjes tussen de tanden ontstaan. De tanden zijn namelijk te klein om het hele kaakbot te vullen en gaan iets uit elkaar staan.
In sommige gevallen ontstaat een spleetje tussen de tanden als gevolg van tandvleesproblemen. Is je tandvlees lange tijd ontstoken? Dan kan dit het tandvlees en het kaakbot aantasten. Hierdoor gaan tanden soms loszitten of verschuiven, met een diasteem als gevolg.
Wat zijn de gevolgen van een spleetje tussen je tanden?
In veel gevallen kan een spleetje tussen de tanden geen kwaad. Het is dan voornamelijk een cosmetisch probleem dat je misschien wilt oplossen. Zo merken sommige mensen met een diasteem dat ze minder makkelijk glimlachen of zich onzeker voelen. Dat is niet het enige gevolg dat een spleetje tussen de tanden kan hebben. In sommige gevallen zorgt het ook voor ongemak of medische problemen.Het kan gebeuren dat etensresten zich ophopen in een spleetje tussen je tanden. Het voedsel komt hier makkelijk vast te zitten, maar wordt lang niet altijd opgemerkt. Gewoon je tanden poetsen is meestal niet voldoende om het eten uit het spleetje te krijgen, vooral wanneer het tegen je tandvlees is aangedrukt. Haal je het eten niet goed weg door bijvoorbeeld te flossen of tandenstokers te gebruiken? Dan gaan de bacteriën in het eten zich vermenigvuldigen en ophopen. Dat zorgt na verloop van tijd voor verschillende tandproblemen, van ontstoken tandvlees tot gaatjes in je tanden.In ernstige gevallen kan een diasteem ervoor zorgen dat het lastiger is om normaal op voedsel te kauwen. Misschien kauw je hierdoor minder goed of beweeg je je kaak op een ongezonde manier tijdens het kauwen. Dat is op korte termijn niet schadelijk, maar op de lange termijn wel. Niet goed kauwen op voedsel kan leiden tot maag- en darmproblemen. Daarnaast kan een verkeerde houding voor kaakgewrichtsklachten zorgen. Hierdoor ervaar je pijn, ook wanneer je niet op eten aan het kauwen bent. Dit soort problemen komen niet vaak voor. Het is vooral een zorg wanneer er een groot spleetje tussen je tanden zit en je hierdoor ook scheve tanden hebt.Een ander gevolg van een spleetje tussen de tanden ontstaat door de bacteriën die zich makkelijker tussen je tanden ophopen. Grote hoeveelheden bacteriën zorgen voor een slechte adem. Het maakt dan niet uit hoe vaak je je tanden poetst. Zolang je de oorzaak niet aanpakt, bijvoorbeeld door dagelijks grondig te flossen, blijft de slechte adem terugkomen. Hierdoor veroorzaakt een spleetje tussen de tanden soms extra onzekerheid. Wordt een spleetje tussen je tanden veroorzaakt door problemen met je tandvlees? Dan kunnen deze problemen alleen maar erger worden wanneer je de oorzaak niet aanpakt. In ernstige gevallen gaat het tandvlees ontsteken, wat leidt tot veel pijn en ongemak. Aangetast tandvlees kan uiteindelijk ook zwakker worden. Hierdoor merk je misschien dat je tanden net wat losser gaan zitten. In een vergevorderd stadium leidt dit mogelijk tot tandverlies. Daarom is het zo belangrijk om de oorzaak van een diasteem te achterhalen en indien nodig een oplossing te vinden voor het spleetje tussen de tanden.
Welke behandelopties zijn er voor een spleetje tussen de tanden?
Of je nu van het spleetje af wilt om je zelfverzekerder te voelen of om medische problemen te voorkomen: er zijn gelukkig verschillende effectieve oplossingen voor een diasteem. Voordat je op zoek gaat naar manieren om het spleetje te dichten, is het wel belangrijk om de mogelijke oorzaak van het diasteem aan te pakken, zoals tongpersen, tandvleesproblemen of een kort labiale frenum. Doe je dat niet, dan komt het spleetje uiteindelijk weer terug. Heb je de oorzaak eenmaal aangepakt? Dan heb je de keuze uit de volgende behandelopties voor spleetjes tussen de tanden:
Spleetje tussen de tanden vullen: bij deze methode gebruikt de tandarts composiet om de ruimte tussen twee tanden op te vullen. Hierbij worden de twee tanden schoongemaakt en iets ruwer gemaakt met behulp van een speciaal zuur. Dat zorgt ervoor dat de composiet beter aan de tanden hecht. Er wordt ook nog een speciaal hechtingsmiddel aangebracht om voor een nog betere hechting te zorgen. Wanneer de tandarts de composiet heeft aangebracht, wordt dit uitgehard met een speciale lamp met uv-licht. Vervolgens hoeft de tandarts de composiet alleen nog maar een beetje bij te slijpen voor een naadloos en natuurlijk resultaat.
Een kroon of brug plaatsen: bij een kroon slijpt de tandarts een tand af. Hier wordt vervolgens een porseleinen of metalen kapje aan bevestigd. Dit kapje vormt de nieuwe tand. Doordat de tand net wat breder wordt gemaakt, verdwijnt het spleetje tussen de tanden. Dat kan ook bij meerdere tanden tegelijkertijd worden gedaan met behulp van een brug. Het nadeel van deze oplossing is dat kronen en bruggen niet altijd goed op hun plek blijven zitten. Het is daardoor mogelijk dat je na een aantal jaar terug moet naar de tandarts om het probleem opnieuw aan te pakken.
Composiet facings: bij deze techniek wordt er een dun laagje van je tanden geslepen. De tandarts brengt vervolgens meerdere dunne laagjes composiet aan om een nieuwe tand te vormen. Zo kunnen je tanden net wat breder gemaakt worden, wat het spleetje tussen de tanden verhelpt. Composiet facings brengen wel meerdere nadelen met zich mee. Zo hebben deze facings de neiging om er onnatuurlijk uit te zien, doordat ze in lagen worden opgebouwd. Ze zijn daardoor net wat dikker dan je natuurlijke tanden. Daarnaast is composiet erg gevoelig voor verkleuring door koffie, wijn, sigaretten of andere producten die je tanden verkleuren.
Porseleinen facings: ook hier worden je tanden deels geslepen, waarna de tandarts een laag over de tanden aanbrengt. Bij porseleinen facings maakt de tandarts eerst een afdruk van je gebit, waarna er een op maat gemaakte porseleinen facing gemaakt wordt. Deze wordt in één keer opgeplakt en bestaat dus niet uit meerdere lagen. Het voordeel is dat porselein vaak veel natuurlijker oogt. Het is ook een minder kwetsbaar materiaal. Zo gaan deze facings langer mee en verkleuren ze ook minder snel.
Beugel: een beugel is niet alleen een goede optie wanneer je scheve tanden wilt rechtzetten, want ook bij een spleetje is deze methode effectief. Een beugel heeft vaak de voorkeur bij spleetjes tussen de tanden die meer dan 3 millimeter breed zijn. Een van de voordelen van een beugel is dat het geen optische oplossing is, maar het spleetje echt laat verdwijnen. Een nadeel is dat je een beugel vaak langere tijd moet dragen. Het is dus geen proces dat slechts een dag of enkele weken duurt.
Ontdek de voordelen van een onzichtbare beugel
Wil je het spleetje tussen je tanden verhelpen met behulp van een beugel? Dan heb je de keuze uit verschillende soorten beugels:
Een vaste beugel: dit wordt ook wel een slotjesbeugel genoemd en is een zichtbare beugel die op je tanden gelijmd wordt. Zowel metalen als keramische slotjes horen bij de mogelijkheden.
Een uitneembare beugel: dit zijn blokbeugels, plaatjesbeugels en buitenboordbeugels. Ze kunnen uitgenomen worden en helpen vaak ook met de hervorming van het kaakbot.
Een onzichtbare beugel: dit wordt ook wel een doorzichtige beugel of invisible beugel genoemd. De beugel bestaat uit onzichtbare hoesjes die je over je tanden klikt. Ook deze beugel kun je dus uitnemen.
Ben je op zoek naar een beugel die discreet en comfortabel is? Dan is een onzichtbare beugel een goede optie. Deze moderne techniek kan ook gebruikt worden voor het dichten van spleetjes tussen de tanden. Een onzichtbare beugel bestaat uit aligners. Deze worden op maat gemaakt door een afdruk of scan van je gebit te maken. De aligners klik je gemakkelijk over je gebit, waarna ze de stand van je tanden langzaam maar zeker veranderen. Afhankelijk van je behandelplan verwissel je de aligners om de week of om de twee weken. Iedere aligner brengt je weer een stap verder naar het gebit waar je van droomt: zonder een spleetje tussen de tanden. Natuurlijk kan een doorzichtige beugel meteen enkele andere problemen oplossen, zoals scheve tanden. Waarom zou je voor een onzichtbare beugel kiezen in plaats van een ander soort beugel? Omdat doorzichtige beugels verschillende voordelen bieden:
Een onzichtbare beugel is erg discreet. Vind je het niet prettig om als volwassene met een zichtbare beugel rond te lopen? Dan is een onzichtbare beugel een echte uitkomst. Anderen zien de beugel niet zitten, terwijl je wel aan een mooi recht gebit werkt.
Het comfort is groter bij een onzichtbare beugel. Zo heb je geen last van ijzerdraad dat in je mond prikt en voel je ook geen metalen slotjes op je tanden zitten.
Je hebt minder controles nodig bij een onzichtbare beugel. Bij een vaste beugel is het gebruikelijk om maandelijks langs te komen om de beugel te laten controleren door een orthodontist. De beugel wordt dan ook bijgesteld om het gewenste resultaat te bereiken. Daar is geen sprake van bij een onzichtbare beugel.
Een onzichtbare beugel is meestal goedkoper. Minder controles en zorg op afstand zorgen automatisch voor een voordeligere prijs.
Heb je een spleetje tussen de tanden en wil je dit graag verhelpen met een onzichtbare beugel? Dat kan bij DR SMILE. Afhankelijk van je exacte situatie ben je mogelijk een geschikte kandidaat voor het op maat gemaakte DR SMILE-behandelplan. Bij ons doorloop je een eenvoudig 5-stappenplan.