Vaste spalk: behoud voor altijd je rechte tanden

De DR SMILE fixed retainer zorgt ervoor dat je tanden niet opnieuw gaan verschuiven. Dit is een vaste spalk die op maat wordt gemaakt om je tanden voor altijd op hun nieuwe plek te houden. Zo kun je voor altijd blijven genieten van jouw nieuwe glimlach.

VASTE SPALK BESTELLEN
DR SMILE: Retainer
drs-gradient-desktop-circle-orange-pink
DR SMILE Wat is een vaste spalk?

Wat is een vaste spalk?

Je tanden blijven je hele leven bewegen. Om er dus voor te zorgen dat je tanden na een alignerbehandeling niet opnieuw gaan verschuiven, is het belangrijk om ze op hun plek te houden met een retainer of vaste spalk. De veiligste manier om dit te doen, is met de vaste spalk van DR SMILE. Onze vaste spalk is een op maat gemaakte, dunne draad die aan de achterzijde van je tanden wordt bevestigd. Zo worden je tanden in de juiste positie gehouden, zonder dat je de spalk kunt zien. Je kunt er ook voor kiezen om je nieuwe lach te waarborgen met een uitneembare retainer die je 's nachts draagt.

Retainer: De voordelen van de vaste spalk van DR SMILE

De voordelen van de vaste spalk van DR SMILE

Waarborg je stralende lach met geavanceerde retentietechnologie

  • Onzichtbaar voor anderen

  • Houdt je tanden in de juiste positie met een discrete oplossing: een op maat gemaakte draad met een optimale draagduur

Kies je retainer

AFTER FIXED RETAINER Desktop

Een fixed retainer, ook wel vaste spalk genoemd, is de makkelijkste optie om je tanden mooi recht te houden. Het is een dunne titanium draad die op maat wordt gemaakt en aan de achterkant van je tanden wordt bevestigd met speciale lijm. Hij is bedoeld om de rest van je leven te blijven zitten.

Voordelen:

  • Onzichtbaar aan de buitenkant

  • Zo dun dat je hem nauwelijks voelt

  • Houdt je tanden voor altijd in hun huidige positie

  • Een eenmalige investering

Fixed retainer prijzen

Elke kaak heeft een retainer nodig. Afhankelijk van de ruimte in je mond, je beet en je wensen kun je kiezen voor een vaste spalk voor én of voor beide kaken. Is een vaste spalk voor een van beide kaken niet mogelijk, zorg er dan voor dat je voor die kaak een nachtbeugel bestelt. De betaling van een fixed retainer kun je in termijnen voldoen of in één keer.

Voor één kaak

€ 32

per maand* of

€350 eenmalig

Voor twee kaken

€ 41

per maand** of

€490 eenmalig

* Dit bedrag is gebaseerd op een afbetalingsperiode van 11 maanden zonder rentekosten. ** Dit bedrag is gebaseerd op een afbetalingsperiode van 12 maanden zonder rentekosten.

drs-gradient-desktop-circle-mint-pink

Aanvullende informatie over verschillende soorten retainers

In de tandheelkunde wordt een retainer gezien als een stabilisator van het gebit, waarmee wordt voorkomen dat tanden terugverplaatsen in hun oude positie. Retainers worden na een orthodontische behandeling gedragen als onderdeel van het retentieproces. De term is afkomstig van het Engelse woord 'retain', dat in het Nederlands 'vasthouden' of 'in stand houden' betekent.

Een vaste spalk of losse retainer? Dit is het verschil

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten retainers. Afhankelijk van de reden voor de behandeling kan er ofwel een vaste spalk, ofwel een uitneembare retainer worden gebruikt. Een vaste spalk is een nauwsluitende dunne draad die aan de achterzijde van de tanden van de boven- en/of onderkaak wordt bevestigd. Na een aligner-behandeling voor scheefstand wordt een vaste spalk geadviseerd om te voorkomen dat de tanden na de correctie weer naar hun oude positie verplaatsen. Een uitneembare retainer, daarentegen, is een kunststof retentiealigner. Deze kun je net zo makkelijk verwijderen als de aligners die je tijdens je behandeling hebt gebruikt en hoef je enkel 's avonds te dragen. DR SMILE biedt beide opties aan. Als je voorkeur uitgaat naar een vaste spalk, neem dan telefonisch contact met ons op. Je spalkdraad wordt dan voor jou op maat gemaakt aan de hand van een nieuwe 3D-scan in één van onze DR SMILE-partnerpraktijken.

DR SMILE Zahnschiene & Retainer

De kosten van een retainer

De kosten variëren afhankelijk van het type retainer dat je kiest.

  • DR SMILE uitneembare retainer: een retainer kost € 99 per kaak en is verkrijgbaar in onze online shop. Om hygiënische redenen moeten de retainers om de 6-12 maanden worden vervangen. Daarom bieden wij een speciale bundel van 3 retainers aan voor € 140.

  • Vaste spalk: de kosten variëren tussen € 350 en € 490. De exacte prijs is afhankelijk van of je een spalk nodig hebt voor één kaak of voor beide kaken.

Worden de retainers voor volwassenen vergoed door de verzekering?

Na een alignerbehandeling kunnen volwassenen in aanmerking komen voor een vergoeding door hun zorgverzekering voor een spalk. Het is echter raadzaam om dit bij jouw eigen zorgverzekeraar na te vragen.

Na het eerste jaar na de behandeling dienen patiënten zelf de volledige prijs te betalen voor reparaties of nieuwe aankopen.

Hoelang moet ik een retainer dragen?

De aanbevolen draagduur van een vaste spalk is in principe de rest van je leven. In de praktijk komt dit doorgaans neer op minstens de totale duur van je voorafgaande alignerbehandeling.

De uitneembare retainer van DR SMILE dien je direct na je alignerbehandeling gedurende 8 weken 22 uur per dag te dragen. Daarna hoef je de retainer alleen nog 's nachts te dragen.

Retainer: De voordelen van de vaste spalk van DR SMILE

Je retainers goed reinigen

Een vaste spalk kun je makkelijk schoonmaken met een tandenborstel. In plaats van flosdraad kun je interdentale ragers gebruiken om de ruimtes boven en onder het draad te reinigen.

Ook uitneembare retainers kun je poetsen met een tandenborstel. Zorg wel dat je een zachte tandenborstel en een milde tandpasta gebruikt, zodat je de retainer niet beschadigt.

Voor een langhoudende, grondige reiniging van je vaste spalk raden we aan om je gebit twee keer per jaar door een mondhygiënist te laten reinigen.

Beschadigde vaste spalk - Wat nu?

Omdat de spalk bevestigd is aan je tanden, kan het voorkomen dat de draad na een paar jaar los gaat zitten of afbreekt. Om het risico op doorslikken te verkleinen is het belangrijk dat je zo snel mogelijk contact opneemt met een tandarts of orthodontist indien je spalk beschadigd raakt. Hij of zij kan dan de beschadigde spalk verwijderen en vervangen. Er zit 1 jaar garantie op het breken van de spalk.

Spalk opnieuw bevestigen en vervangen - De kosten van een reparatie

In principe heb je een jaar lang garantie op je vaste spalk van DR SMILE. Moet je spalk na deze periode worden vervangen of gerepareerd? Dan zijn de kosten hiervoor voor eigen rekening. De exacte kosten zijn afhankelijk van de complexiteit van de reparatie.

Kunnen je tanden zelfs met een spalk verschuiven? Deze problemen kun je tegenkomen

Normaal gesproken zouden je tanden niet moeten kunnen verschuiven wanneer je vaste spalk stevig en op de juiste manier is bevestigd. Ook als je je uitneembare retainer de aanbevolen tijd draagt, zouden je tanden in de juiste positie moeten blijven staan. Toch kan het voorkomen dat je een drukkend gevoel ervaart wanneer je je uitneembare retainer weer draagt nadat je deze een tijdje minder hebt gedragen. Als dit gebeurt, is het belangrijk dat je de retainer vaker gaat dragen om te voorkomen dat de tanden verschuiven.