IPR: ruimte tussen je tanden

Met een IPR behandeling (interproximale glazuurreductie) maakt de tandarts ruimte tussen twee naast elkaar geleden tanden zodat je door kunt met de volgende alignerstap op weg naar jouw mooiste glimlach.

IPR
Was ist eine IPR?

Wat is IPR?

Oorspronkelijk verwees het woord IPR naar een natuurlijk proces: het afslijten van tandglazuur door kauwen. Omdat we tegenwoordig voornamelijk zacht voedsel eten, vindt natuurlijke IPR nauwelijks meer plaats. Om de tanden voldoende ruimte te geven om natuurlijk te bewegen, voeren tandartsen IPR nu handmatig uit en verwijderen voorzichtig overtollig glazuur.


Zo gaat het in z'n werk

Een IPR behandeling duurt maximaal 30 minuten en is meestal volledig pijnloos.

1. Voorbereiding

Voordat de behandeling start wordt een verdovingsgel aangebracht op de tanden die worden behandeld.

2. Behandeling

Met diamantpolijstpasta wordt een minimale laag glazuur (tussen 0,2 en 0,5 mm) van de tanden verwijderd in de interdentale ruimtes. De ruimte die hierdoor ontstaat, is voldoende om bijvoorbeeld een bestaande crowding te corrigeren. De veiligheid van deze procedure is bewezen door wetenschappelijke studies.

3. Afsluiting

De behandelde tanden worden gepolijst, verzegeld en met fluoride behandeld.

4. Na de behandeling

Om de fluoride optimaal te laten werken, mag je na de behandeling 30 minuten niks drinken en 1 uur niks eten. Lactose-houdende levensmiddelen mag je pas na 6 uur weer eten en drinken.

Wanneer is IPR nodig?

IPR creëert ruimte voor een visueel mooie en medisch zinvolle stand van de tanden.

Als onderdeel van een alignerbehandeling wordt IPR uitgevoerd wanneer de tanden en kiezen geen ruimte hebben om in de gewenste stand te komen. Als de tanden op elkaar staan, kan een IPR vaak een veel beter resultaat opleveren.

Onafhankelijk van een alignerbehandeling wordt IPR uitgevoerd wanneer tanden en kiezen zo dicht op elkaar staan dat ze elkaar uit de kaak duwen. IPR kan een positief effect hebben op de plaatsing en het behoud van tanden en kiezen in het kaakbot (in plaats van uitvallen in extreme gevallen). Ook draagt het bij aan parodontale profylaxe.

IPR bei DR SMILE

De voordelen van IPR

Alle voordelen van IPR op een rij:

✓ meer ruimte zodat je tanden optimaal kunnen bewegen

✓ ideale omstandigheden voor je mondhygiëne

✓ geen spleten, geen crowding

IPR afspraak maken

In je behandelplan kun je terugvinden of en wanneer IPR tijdens je alignerbehandeling nodig is. Je ontvangt een e-mail als het tijd is om een afspraak te maken. Je kunt de afspraak echter het best zo snel mogelijk maken nadat je je aligners hebt ontvangen. Omdat een IPR behandeling altijd tussen 2 alignerstappen plaatsvindt, moet je de aligner(s) van de betreffende 2 stappen meenemen naar de afspraak. Voorbeeld: Als jouw IPR plaatsvindt in de week voor stap 8, neem dan de aligners van stap 7 en stap 8 mee. Je vindt de nummers van de stappen op het etiket van de alignerverpakking.

IPR AFSPRAAK MAKEN

FAQ IPR

Alles wat je moet weten over IPR.

Wat is het verschil tussen IPR en ASR?

Het enige verschil tussen IPR (interproximale glazuurreductie) en ASR (approximale glazuurreductie) is de terminologie. Naast deze twee termen zijn er nog andere gangbare termen:

  • Reproximatie

  • Approximaal polijsten

  • Snijden

  • Strippen

  • Remodelleren van de tanden

  • Recontouren van tanden

  • Odontoplastiek

Is IPR altijd nodig tijdens de behandeling?

Nee, niet elke alignerbehandeling vereist een reductie van het glazuur in de interdentale ruimtes. Maar in het geval van crowding, zwarte driehoeken en spleten van verschillende groottes in de boven- en onderkaak kan het zijn dat de tandarts eerst de nodige ruimte moet creëren voordat de correctie van de scheve tanden kan beginnen. Of en wanneer een IPR behandeling nodig is als onderdeel van je DR SMILE alignerbehandeling zie je in je behandelplan.

Doet IPR pijn?

Nee, je voelt geen pijn tijdens de IPR behandeling. De procedure duurt slechts enkele minuten en is vergelijkbaar met het gevoel van een professionele gebitsreiniging door een mondhygiënist.

Houd ik blijvende spleten tussen mijn tanden na IPR?

De openingen die door de IPR ontstaan zijn slechts tijdelijk en zullen zich tijdens de aligner-behandeling sluiten. Na het succesvol rechtzetten van je tanden zijn ze verdwenen.

Heeft IPR negatieve gevolgen voor mijn tanden?

Nee, IPR heeft geen negatieve gevolgen voor je gebit. Studies hebben aangetoond dat het risico op tandbederf niet toeneemt bij tanden waarop de IPR is uitgevoerd. Integendeel, tanden die na IPR makkelijker te reinigen zijn, hebben een lager risico op tandbederf dan voorheen. Uit onderzoek blijkt ook dat de temperatuurgevoeligheid niet toeneemt omdat er zo weinig tandsubstantie wordt verwijderd dat de natuurlijke bescherming van het glazuur nog volledig gewaarborgd is.

Hoeveel kost een IPR?

De IPR is inbegrepen in de prijs van je DR SMILE alignerbehandeling en wordt uitgevoerd door een ervaren tandarts.

trustpilot icon
Feedback van klanten
Trustpilot Stars ES
4.2 / 5
Feedback bekijken
No Logo
No Logo
Onze alignersarrow
Over onsarrow
Contactarrow
Volg ons
  • social icon
  • social icon

©2023 DR SMILE