IPR behandeling: maak ruimte tussen je tanden

IPR is een standaardprocedure in veel orthodontische behandelingen om ruimte te creëren zodat je tanden kunnen bewegen. Staat IPR in je behandelplan? We leggen hier uit waarom het nodig is en je kan de behandeling direct inplannen.

IPR AFSPRAAK MAKEN
IPR
drs-gradient-desktop-circle-orange-pink
Was ist eine IPR?

Wat is een IPR?

IPR, oftewel Interproximal Enamel Reduction, klinkt misschien complex, maar het is eigenlijk een eenvoudige en routinematige tandheelkundige procedure. Ook bekend als interdentale stripping. Het houdt in dat je tandarts voorzichtig een minimale hoeveelheid glazuur (0,2 tot 0,5 mm) tussen twee tanden weg vijlt om de afstand tussen de tanden iets te vergroten zodat ze verplaatst kunnen worden volgens het behandelplan. Dit vijlen wordt met de hand gedaan.

Soms hebben onze tanden wat extra ruimte nodig om ze naar hun nieuwe positie te bewegen. IPR helpt deze ruimte te creëren en is daarom een belangrijke stap in veel orthodontische behandelingen, of het nu om een traditionele beugel of aligners gaat. IPR verwijst oorspronkelijk naar een natuurlijk proces. Ons tandglazuur slijt natuurlijk af door het kauwen van harde of schurende voedingsmiddelen.

Waar wordt IPR voor gebruikt?

Uitsteken van de snijtanden:

Als de voortanden (snijtanden) te ver naar voren steken, kan IPR helpen door de grootte van de laterale snijtanden bovenaan te verminderen, zodat ze beter op één lijn komen te staan.

Uitbreiding van de tandboog:

Eén van de hoofdfuncties van IPR is om iets meer ruimte te creëren in de tandboog. Dit is vooral nuttig als er slechts een kleine hoeveelheid extra ruimte nodig is om de tanden correct uit te lijnen. IPR helpt om ruimte te maken voor je tanden om naar hun correcte posities te bewegen, wat het trekken van tanden voorkomt. Als de 3D-scan laat zien dat je tanden niet genoeg ruimte hebben voor de geplande bewegingen, kan IPR de benodigde ruimte bieden. Dit leidt tot een veel beter eindresultaat en een mooiere glimlach.

Voorkomen van trekken van tanden:

IPR kan helpen om het trekken van tanden te vermijden. Door de breedte van bepaalde tanden met een kleine hoeveelheid (zo weinig als 0,25 mm) te verminderen, is er genoeg ruimte voor de beugel om de tanden effectief in hun juiste positie te bewegen zonder tanden te hoeven verwijderen.

Esthetische tandvervorming:

Mensen die de vorm van hun tanden niet mooi vinden, kunnen ervoor kiezen om IPR te ondergaan om hun tanden te hervormen naar de gewenste vorm. Soms hebben tanden ruwe of ongelijke randen die baat kunnen hebben bij lichte hervorming. IPR kan deze tanden weer glad maken, waardoor zowel de functionaliteit als het uiterlijk verbeteren.

Voorkomen van zwarte driehoeken:

Een andere reden voor IPR is om de vorming van zwarte driehoeken tussen je tanden te voorkomen. Deze openingen kunnen ontstaan wanneer driehoekige tanden alleen aan hun toppen elkaar raken, waardoor donkere ruimtes bij het tandvlees ontstaan. IPR helpt de tanden zo te vormen dat ze dichter bij elkaar passen, door deze openingen te voorkomen en je glimlach te verbeteren.

Wat is het IPR-proces?

Voordat IPR wordt uitgevoerd in de orthodontie, zal je tandarts je tanden zorgvuldig evalueren om er zeker van te zijn dat ze gezond genoeg zijn voor de procedure.

Een IPR-afspraak duurt meestal niet langer dan 30 minuten.

Hoe zorg je voor je tanden na een IPR behandeling

Het is belangrijk om een paar richtlijnen te volgen om goed voor je tanden te zorgen na een IPR-behandeling:

 • Vermijd drinken: Vermijd alle drankjes gedurende 30 minuten.

 • Vermijd voedsel: Vermijd eten gedurende een uur.

 • Lactoseproducten: Vermijd voedsel en drankjes met lactose gedurende zes uur om de fluoridebehandeling te laten inwerken.

IPR voor en na

Hoewel sommige patiënten misschien geen zichtbare veranderingen direct na hun IPR-afspraak opmerken, kunnen anderen kleine openingen tussen hun tanden zien. Wees gerust, dit is slechts tijdelijk. Naarmate je behandeling vordert, zullen je tanden naar hun gewenste posities bewegen en deze ruimtes zullen tegen het einde van je behandeling sluiten.

Na het voltooien van je beugelbehandeling word je beloond met een nieuwe, mooie glimlach, mede mogelijk gemaakt door IPR.

IPR-ervaring van onze patiënt, Delano

IPR met DR SMILE

Je persoonlijke behandelplan geeft aan of en wanneer IPR nodig is om je gewenste resultaten te bereiken. Vaak is IPR de eerste stap in je behandeling.

IPR voordat je kunt starten met je aligners

Heb je IPR nodig voordat je kunt beginnen met de eerste set aligners? Maak dan direct een afspraak voor de IPR zodra de DR SMILE box bij je thuisbezorgd is. Vergeet niet om je eerste set aligners mee te nemen naar de afspraak. De tandarts zal de IPR uitvoeren en ervoor zorgen dat je aligners daarna goed passen.

Plan extra IPR-behandelingen indien nodig

Als je behandelplan extra IPR-behandelingen voorschrijft, zorg er dan voor dat je deze van tevoren plant om je behandeling op schema te houden en vertragingen te voorkomen. Neem de aligners mee die je na de IPR moet gaan dragen.

IPR AFSPRAAK MAKEN
IPR bei DR SMILE

De voordelen van IPR

Alle voordelen van IPR op een rij:

Creëert ruimte die je tanden in staat stelt correct te bewegen

Geeft je de ideale omstandigheden voor je mondhygiëne

Voorkomt zwarte driehoeken tussen de tanden

DS FAQ Desktop Gradient Background

Veelgestelde vragen over IPR

Alles wat je moet weten over IPR.

 • Nee, niet elke alignerbehandeling vereist een reductie van het glazuur in de interdentale ruimtes. Maar in het geval van crowding, zwarte driehoeken en spleten van verschillende groottes in de boven- en onderkaak kan het zijn dat de tandarts eerst de nodige ruimte moet creëren voordat de correctie van de scheve tanden kan beginnen. Of en wanneer een IPR behandeling nodig is als onderdeel van je DR SMILE alignerbehandeling zie je in je behandelplan.

 • Omdat er slechts een zeer dunne laag glazuur verwijderd wordt, doet de behandeling over het algemeen geen pijn. Voor sommigen voelt het als een normale polijsting van de tanden en anderen voelen zelfs helemaal niets.

  Glazuur is het materiaal dat de buitenste laag van onze tanden vormt. Het bevat geen zenuwen, dus meestal wordt er geen ongemak gevoeld.

 • De openingen die door de IPR ontstaan zijn slechts tijdelijk en zullen zich tijdens de aligner-behandeling sluiten. Na het succesvol rechtzetten van je tanden zijn ze verdwenen.

 • IPR is een veilige en effectieve procedure. Hoewel er een klein deel van het glazuur wordt verwijderd, wordt slechts een minimale dikte weggehaald, waardoor je tanden gezond en sterk blijven.

  IPR is een conservatieve behandeling die efficiënt ruimteproblemen oplost, vooral bij patiënten met matige crowding. Het creëert de benodigde ruimte voor je tanden om naar hun correcte posities te bewegen, wat uiteindelijk leidt tot een rechtergebit en een mooiere glimlach.

 • Velen kiezen ervoor om IPR te doen om hun tandvorm om esthetische redenen te veranderen. Maar maak je geen zorgen, tenzij je driehoekige tanden hebt en IPR wordt gedaan om zwarte driehoeken te vermijden, zal de vorm van je tanden niet veranderen.

 • Elke IPR die in je behandelplan is gespecificeerd, is inbegrepen in de prijs van je behandeling. Je hoeft niets extra's te betalen voor IPR.

 • Noch Fragen?

  Mo-Fr telefonisch (9-16 Uhr) & per Chat (9-18 Uhr) erreichbar

  HP Treatment CustomerService round

  Jennifer und Team