IPR: ruimte tussen je tanden

Met een IPR behandeling (interproximale glazuurreductie) maakt de tandarts ruimte tussen twee naast elkaar gelegen tanden zodat je door kunt met de volgende alignerstap op weg naar jouw mooiste glimlach.

IPR AFSPRAAK MAKEN
IPR
Was ist eine IPR?

Wat is IPR?

Oorspronkelijk verwees het woord IPR naar een natuurlijk proces: het afslijten van tandglazuur door kauwen. Omdat we tegenwoordig voornamelijk zacht voedsel eten, vindt natuurlijke IPR nauwelijks meer plaats. Om de tanden voldoende ruimte te geven om natuurlijk te bewegen, voeren tandartsen IPR nu handmatig uit en verwijderen voorzichtig overtollig glazuur.


Zo gaat het in z'n werk

Een IPR behandeling duurt maximaal 30 minuten en is meestal volledig pijnloos.

Er wordt een minimale laag glazuur (tussen 0,2 en 0,5 mm) van de tanden verwijderd in de interdentale ruimtes. De ruimte die hierdoor ontstaat, is voldoende om bijvoorbeeld een bestaande crowding te corrigeren. De veiligheid van deze procedure is bewezen door wetenschappelijke studies.

Wanneer is IPR nodig?

IPR creëert ruimte voor een visueel mooie en medisch zinvolle stand van de tanden.

Als onderdeel van een alignerbehandeling wordt IPR uitgevoerd wanneer de tanden en kiezen geen ruimte hebben om in de gewenste stand te komen. Als de tanden op elkaar staan, kan een IPR vaak een veel beter resultaat opleveren.

Onafhankelijk van een alignerbehandeling wordt IPR uitgevoerd wanneer tanden en kiezen zo dicht op elkaar staan dat ze elkaar uit de kaak duwen. IPR kan een positief effect hebben op de plaatsing en het behoud van tanden en kiezen in het kaakbot (in plaats van uitvallen in extreme gevallen). Ook draagt het bij aan parodontale profylaxe.

IPR bei DR SMILE

De voordelen van IPR

Alle voordelen van IPR op een rij:

✓ meer ruimte zodat je tanden optimaal kunnen bewegen

✓ ideale omstandigheden voor je mondhygiëne

✓ geen spleten, geen crowding

DS FAQ Desktop Gradient Background

FAQ IPR

Alles wat je moet weten over IPR.

 • Der einzige Unterschied zwischen einer IPR (interproximalen Schmelzreduktion) und einer ASR (approximalen Schmelzreduktion) ist die Begrifflichkeit. Neben diesen beiden Begriffen gibt es auch noch weitere gängige Termin:

  • Reproximation

  • Approximales Polishing

  • Slicen

  • Strippen

  • Zahnremodelation

  • Zahnrekonturierung

  • Odontoplastik

 • Nee, niet elke alignerbehandeling vereist een reductie van het glazuur in de interdentale ruimtes. Maar in het geval van crowding, zwarte driehoeken en spleten van verschillende groottes in de boven- en onderkaak kan het zijn dat de tandarts eerst de nodige ruimte moet creëren voordat de correctie van de scheve tanden kan beginnen. Of en wanneer een IPR behandeling nodig is als onderdeel van je DR SMILE alignerbehandeling zie je in je behandelplan.

 • Nee, je voelt geen pijn tijdens de IPR behandeling. De procedure duurt slechts enkele minuten en is vergelijkbaar met het gevoel van een professionele gebitsreiniging door een mondhygiënist.

 • De openingen die door de IPR ontstaan zijn slechts tijdelijk en zullen zich tijdens de aligner-behandeling sluiten. Na het succesvol rechtzetten van je tanden zijn ze verdwenen.

 • Nee, IPR heeft geen negatieve gevolgen voor je gebit. Studies hebben aangetoond dat het risico op tandbederf niet toeneemt bij tanden waarop de IPR is uitgevoerd. Integendeel, tanden die na IPR makkelijker te reinigen zijn, hebben een lager risico op tandbederf dan voorheen. Uit onderzoek blijkt ook dat de temperatuurgevoeligheid niet toeneemt omdat er zo weinig tandsubstantie wordt verwijderd dat de natuurlijke bescherming van het glazuur nog volledig gewaarborgd is.

 • Noch Fragen?

  Dein Kontakt bei DR SMILE

  HP Treatment CustomerService round

  Jennifer und Team