Tandheelkundige gezondheid

10 tips voor gezonde tanden en een mooie glimlach

Jasmin Arndt | 09 juli 2024
10 tips voor gezonde tanden en een mooie glimlach

Een zelfverzekerde glimlach begint met een uitstekende mondhygiëne. Maar het gaat om meer dan alleen esthetiek; het is essentieel voor je algehele welzijn. We geven je 10 tips die je helpen een mooie glimlach te behouden en je gebit gezond te houden.

01. Poets je tanden voordat je naar bed gaat

Je dag eindigen met schone tanden is een must. Poetsen voor het slapengaan verwijdert voedselresten, suikers en tandplak die zich gedurende de dag ophopen. Omdat de speekselproductie 's nachts afneemt, geeft poetsen een extra beschermingslaag voor je tandglazuur terwijl je slaapt.

02. Poets je tanden 2 tot 3 minuten

Geef je tanden de aandacht die ze verdienen. Poets minstens 2 minuten. 

We weten dat het vaak voelt alsof we langer hebben gepoetst dan daadwerkelijk het geval is. Gebruik een timer om ervoor te zorgen dat je de juiste tijd bereikt. Of speel een favoriet liedje dat 2-3 minuten duurt. Veel elektrische tandenborstels hebben ingebouwde timers om dit makkelijker te maken.

03. Poets op de juiste manier

De juiste techniek maakt het verschil. Poets alle oppervlakken van je tanden voorzichtig met cirkelvormige bewegingen en een hoek van 45 graden. Vermijd te veel kracht om je tandvlees en glazuur te beschermen. Bekijk onze gids over hoe je je tanden moet poetsen voor meer tips.

04. Flossen

Flossen is een game-changer voor je mondgezondheid. Het verwijdert tandplak en voedselresten van tussen je tanden en langs de tandvleesrand, wat tandvleesontsteking en een slechte adem vermindert. Zorg ervoor dat je dagelijks flost, bij voorkeur voordat je je tanden poetst.

Onze tip is om interdentale ragertjes te gebruiken, omdat ze zachter zijn dan flosdraad en tandenstokers. Tegelijkertijd reinigen ze een stuk grondiger, wat het resultaat van tandenpoetsen tot <a target="_blank" href="https://www.vraagdetandarts.nl/ragers-voor-tanden-beste/"> wel 40% kan verbeteren </a>. 

05. Gebruik tandpasta met fluoride 

Fluoride is de beste vriend van je tanden. Het helpt gaatjes te voorkomen en versterkt je glazuur. Zorg ervoor dat je tandpasta fluoride bevat voor de beste bescherming.

Bestel je nieuwe fluoride tandpasta in de DR SMILE webshop.

06. Kies een tandenborstel met zachte haren

Je tandvlees zal je dankbaar zijn. Zachte of extra zachte haren zijn zacht voor je tandvlees en effectief in het reinigen van je tanden. Of nog beter, een elektrische ultrasone tandenborstel. Vermijd harde haren die het tandvleesweefsel en glazuur kunnen beschadigen.

07. Niet spoelen na het poetsen

Spuug na het poetsen, maar spoel je mond niet met water. Spoelen met water wast de fluoride weg die je tanden beschermt. Laat de fluoride zijn werk doen door het spoelen over te slaan.

08. Reinig ook de ruimtes tussen de tanden

Zelfs met uitstekend poetsen zijn sommige gebieden moeilijk te bereiken. Dagelijks reinigen tussen je tanden, vooral voor het slapengaan, helpt tandplakopbouw in die lastige plekken te voorkomen.

Als de ruimte tussen je tanden erg nauw is, is het het beste om tandzijde te gebruiken. Als je grotere ruimtes tussen je tanden hebt, gebruik dan een rager.

Bezoek de DR SMILE shop voor ragertjes.

09. Poets je tong

Je tong kan bacteriën en tandplak herbergen. Poets je tong dagelijks, bij voorkeur 's ochtends, om je mond fris en schoon te houden.

10. Vervang je tandenborstel regelmatig

Een versleten tandenborstel is niet effectief. Vervang je tandenborstel elke 2 tot 3 maanden, of eerder als de haren versleten zijn. Een nieuwe tandenborstel zorgt voor een betere reiniging.

Denk je dat het tijd is voor een nieuwe tandenborstel? Bekijk ons aanbod aan tandenborstels.