Tandheelkundige gezondheid

6 essentiële stappen om je mond voor te bereiden op je alignerbehandeling

Antonia Otto | 21 augustus 2024
6 essentiële stappen om je mond voor te bereiden op je alignerbehandeling

Een gezonde mond is cruciaal voor het succes van een orthodontische behandeling met doorzichtige beugels. Voordat je met deze behandeling begint, is het belangrijk om een zo goed mogelijke mondgezondheid te hebben. Hier zijn enkele praktische tips en stappen om je mond voor te bereiden op de behandeling.

Stap 1: grondige tandheelkundig controle

Begin met een volledige tandheelkundige controle. Je tandarts kan eventuele problemen identificeren, zoals gaatjes, tandvleesontstekingen of andere tandheelkundige aandoeningen die eerst behandeld moeten worden. Het is belangrijk om met een gezonde mond te beginnen om de effectiviteit van de aligner behandeling te maximaliseren en complicaties te voorkomen.

Stap 2: professionele gebitsreiniging

Laat je tanden professioneel reinigen. Dit verwijdert tandplak en tandsteen die je niet kunt verwijderen met regelmatig poetsen en flossen. Professionele reiniging helpt ook om vroegtijdige tandvleesproblemen, zoals gingivitis, aan te pakken die tijdens de aligner behandeling kunnen verergeren.

Stap 3: verbeter je dagelijkse mondhygiëne

Zorg voor een goede dagelijkse mondhygiëne. Poets grondig twee keer per dag en gebruik dagelijks floss, ragers of stokers om de ruimtes tussen je tanden schoon te maken. Overweeg het gebruik van een mondwater om je mondhygiëne verder te verbeteren. blue®m biedt een breed assortiment aan mondverzorgingsproducten die gebruik maken van actieve zuurstof. Een deel hiervan zit in onze starterskit. Deze producten helpen bij het bevorderen van een gezonde mondflora, dragen bij aan het herstellen van mondproblemen en wordt de algehele conditie van de mond en het gebit verbetert.

Bekijk de starter kit in onze webshop
vrouw die haar tandenpoetst

Stap 4: pas je dieet aan

Let op wat je eet en drinkt. Suikerrijke en zure voedingsmiddelen en dranken kunnen tandbederf en erosie bevorderen. Vermijd deze zoveel mogelijk en kies voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium en fosfaat, zoals melk en kaas, die helpen om je tandglazuur te versterken.

Stap 5: stop met roken

Als je rookt, probeer dan te stoppen. Roken kan leiden tot tandvleesproblemen en vertraagt het genezingsproces in je mond, wat beide je orthodontische behandeling negatief kunnen beïnvloeden.

Stap 6: zorg voor voldoende hydratatie

Goede hydratatie is essentieel voor het behoud van een gezonde mond. Het drinken van voldoende water helpt voedseldeeltjes en bacteriën uit je mond weg te spoelen, waardoor plaquevorming wordt verminderd. Beperk ook het gebruik van mondspoelingen die alcohol bevatten, omdat deze het mondslijmvlies kunnen uitdrogen en een droge mond kunnen veroorzaken, wat de groei van bacteriën bevordert en kan leiden tot tandvleesproblemen. Kies in plaats daarvan voor alcoholvrije alternatieven die je mond fris houden zonder de natuurlijke vochtbalans te verstoren.

Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je mond in de best mogelijke conditie is voordat je met je DR SMILE aligner behandeling begint. Een gezonde mond draagt niet alleen bij aan een efficiëntere en effectievere behandeling, maar verbetert ook je algehele welzijn.