Tandheelkundige gezondheid

Koffievlekken op je tanden

Antionia Otto | 24 april 2024
Koffievlekken op je tanden

Soms zie je bij mensen bruine of geelachtige verkleuringen op hun tanden. Als ze veel koffie drinken, zijn dit waarschijnlijk koffievlekken. Deze vlekken kunnen overal op de tanden voorkomen of juist alleen aan de randen. Misschien heb je ze zelf ook.

Om koffievlekken te onderscheiden van andere soorten vlekken op je tanden kun je op het volgende letten:

  • hoe veel en hoe vaak drink je koffie per dag

  • zijn de vlekken verschenen na het drinken van koffie

Als je elke ochtend twee espresso's drinkt en je ziet meer vlekken, dan is het waarschijnlijk door de koffie. Als je veel rookt en weinig koffie drinkt, kunnen je tanden door tabak bevlekt zijn.

Coffee grains, Mike Kenneally

Hoe koffievlekken op de tanden ontstaan

Koffievlekken worden veroorzaakt door de chromogene componenten van koffie, voornamelijk tannines, die doordringen in de microscheurtjes van je tandglazuur.

De natuurlijke poreusheid van tandglazuur vergemakkelijkt deze penetratie, vooral als het glazuur beschadigd of versleten is. Regelmatige consumptie van koffie verhoogt het risico op het ontstaan van deze vlekken, met name als de mondhygiëne niet strikt wordt gehandhaafd.

Bovendien verandert de zuurgraad van koffie het pH-niveau van je mond. Het resultaat? Elk zuur voedsel dat je vervolgens eet, kan je tanden sneller beschadigen.

Koffievlekken op je tanden verwijderen

Poets je tanden in ieder geval twee keer per dag, maar ook na het drinken van koffie. Hierdoor blijven de vlek-veroorzakende stoffen zo kort mogelijk in contact met je tanden. Gebruik dagelijks interdentale ragers om koffieresten tussen je tanden te verwijderen. Dit helpt om het risico op interdentale vlekken te verminderen.

Whitening tandpasta

Een whitening tandpasta kan helpen om je koffievlekken te verwijderen. Dit type tandpasta bevat licht schurende middelen die kunnen helpen om oppervlakkige vlekken te verwijderen.

Tandartsbezoek voor gebitsreiniging & tandsteen verwijderen

Maak regelmatig afspraken voor professionele gebitsreinigingen en het verwijderen van tandsteen. Het advies is om ieder half jaar naar de tandarts te gaan.

Je tandarts of mondhygiënist kan hardnekkige vlekken verwijderen met professionele technieken die je zelf niet tot de beschikking hebt.

Whitening kits

Overweeg het gebruik van whitening kits voor een uitgesprokener resultaat. Volg altijd de instructies van de fabrikant om je tanden niet te beschadigen.

Natuurlijke remedies

Baking soda, citroensap, klei... Sommige huismiddeltjes kunnen helpen om vlekken op de tanden te verminderen. Echter sommige van deze remedies kunnen je tanden beschadigen. Het is beter om ze links te laten liggen en advies te vragen aan je tandarts.

Coffee grains white background, Norwood Themes

Voorkomen van koffievlekken op je tanden: een lijst met tips

Eenmaal verwijderd, blijft de kans bestaan dat de vlekken na enkele maanden terugkeren. Hier zijn enkele eenvoudige gewoonten om in je routine op te nemen om koffievlekken op je tanden te voorkomen:

  • Spoel je mond met water na koffie: deze simpele actie vermindert resten.

  • Poets je tanden na het drinken van koffie. Dit voorkomt dat vlek-veroorzakende stoffen te lang in contact blijven met je tandglazuur.

  • Gebruik een rietje: je koffie drinken met een rietje vermindert direct contact met je tanden. Een tip die misschien moeilijker te volgen is buiten het seizoen van ijskoffie, maar het is de moeite waard!

  • Beperk je koffieconsumptie: indien mogelijk, drink minder kopjes koffie per dag.

  • Drink water: water helpt om zuren, suikers of bacteriën die vastzitten tussen je tanden te verspreiden. De vorming van tandplak, een bron van tandverkleuring, wordt hierdoor vertraagd.

  • Handhaaf een goede mondhygiëne: poets je tanden twee keer per dag en gebruik interdentale ragertjes.

  • Laat je tanden regelmatig controleren door je tandarts.

Door deze tips te volgen, kun je niet alleen bestaande koffievlekken verwijderen, maar ze ook in de toekomst voorkomen. Goede mondhygiëne en een regelmatig bezoek aan de tandarts zijn essentieel om een stralende glimlach te behouden.