Tandheelkundige gezondheid

Zo behoud je stralend witte tanden

Danny de Jong | 03 april 2024
Zo behoud je stralend witte tanden

Het nastreven van een stralende glimlach met witte tanden is iets wat veel mensen willen. Hoe behoud je die parelwitte glimlach zonder je tanden bloot te stellen aan schadelijke stoffen en te hoge doseringen schuurmiddel? We geven je wat tips, zodat je weet wat je wel en niet moet doen. 

Natuurlijke remedies voor witte tanden

Er wordt online een hoop geschreven over allerlei huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Kijk hier mee uit. Een voorbeeld is het veelgenoemde poetsen met natriumbicarbonaat, ofwel baking soda, wat bijvoorbeeld het glazuur van je tanden kan schuren. Een ander voorbeeld is het inwrijven van de tanden met fruit. De zuren in een sinaasappelschil kunnen ook het glazuur aantasten en het is daarom dan ook geen goed idee om dit dagelijks te doen. Glazuur is iets wat niet hersteld kan worden. Wees er dus zuinig op en ga niet in de weer met dit soort middelen zonder professioneel advies.

Oil pulling met kokosolie als natuurlijke oplossing

Heb je ooit gehoord van oil pulling met kokosolie? Dit is een natuurlijke methode die volgens bepaalde studies wel effect kan hebben. Door dagelijks een eetlepel kokosolie in je mond te spoelen, kan het helpen om vlekken op de tanden te verminderen en je mondgezondheid te verbeteren. Het laurinezuur in kokosolie helpt bij het bestrijden van bacteriën en het verminderen van tandplak, wat leidt tot frissere adem en wittere tanden.

Waterstofperoxide of carbamideperoxide

Als je echt je tanden wil bleken, kan dit met waterstofperoxide of carbamideperoxide. Het is mogelijk om dit door een professionele tandarts te laten doen, maar er zijn ook doe-het-zelf pakketten beschikbaar voor thuis. Dit is, in tegenstelling tot bleken met UV-licht, niet schadelijk voor je tanden en verbetert echt de witheid. Bij DR SMILE bieden wij deze whitening kits ook aan voor bestaande patiënten. Na de behandeling kan je deze eenvoudig online bestellen.

Vermijd vlekken op je tanden: wat te vermijden?

Het voorkomen van vlekken is net zo belangrijk als het behandelen ervan. Bepaalde voedingsmiddelen en dranken staan erom bekend dat ze vlekken op tanden achterlaten. Roken, koffie, rode wijn, thee en donkere bessen kunnen na verloop van tijd je tanden verkleuren. Probeer de inname van deze producten te beperken of spoel je mond met water na het consumeren ervan Op die manier minimaliseer je de impact die het kan hebben.

Tandartsbehandelingen en dagelijkse verzorging

Afgezien van de eerder genoemde methoden is het essentieel om een goede routine te hebben voor je mondhygiëne en minimaal 2 keer per jaar de tandarts te bezoeken. Dagelijks twee keer poetsen en goed flossen kan een groot verschil maken in het behouden van die stralende, witte glimlach. 

Het behouden van witte tanden vereist aandacht en zorg. Terwijl natuurlijke remedies zoals kokosolie kunnen helpen bij het verminderen van vlekken en het verbeteren van de mondgezondheid, is het hebben van een goede mondhygiëne routine essentieel. Wanneer je tanden al aanzienlijk vergeeld zijn, kun je dus overwegen om ze te bleken. Dan wel bij de tandarts, dan wel thuis met een whitening kit.