Nieuws

Waarom hebben mensen soms opnieuw een beugel nodig?

Danny de Jong | 12 augustus 2024
Waarom hebben mensen soms opnieuw een beugel nodig?

Inhoudsopgave

Soms, zelfs na het afronden van een orthodontische behandeling in je tienerjaren, is het mogelijk dat je tanden opnieuw scheef gaan staan. Hoe komt dit en is een tweede behandeling anders dan de eerste? Wij hebben de antwoorden voor je. De Chief Medical Officer van DR SMILE, Dr. Lan Huong Timm, samen met orthodontist Dr. Martin Baxmann en Prof. Ralf Rößler, decaan van de University for Digital Technologies in Medicine and Dentistry (DTMD University) in Luxemburg, hebben een interessante studie* uitgevoerd waarin ze behandelingen met transparante aligners bij zowel eerste- als herhalingspatiënten vergeleken.

In dit artikel duiken we in hun bevindingen, verkennen we waarom sommige mensen kiezen voor een extra orthodontische behandeling en bespreken we wat een herhalingsbehandeling anders maakt dan de eerste. Bovendien laten we je zien hoe DR SMILE deel kan uitmaken van jouw weg naar een stralende glimlach.

Inhoudsopgave

1. Oorzaken van nieuwe scheefstand

2. Hoe verschilt een tweede orthodontische behandeling van een eerste behandeling?

3. Waarom DR SMILE aligners de juiste keuze zijn voor zowel eerste als herhalingspatiënten

Oorzaken van nieuwe scheefstand

De meest voorkomende reden waarom mensen terugkomen voor een tweede orthodontische behandeling, is dat hun tanden terugschuiven naar hun oorspronkelijke of een ongewenste positie. Dit komt doordat:

  • Onvoldoende retentie: spalkjes of nachtbeugels zijn cruciaal om je nieuwe glimlach op zijn plaats te houden. Als ze niet goed gebruikt of consequent gedragen worden, zullen je tanden waarschijnlijk langzaam terugschuiven. Het is niet ongebruikelijk dat mensen die in hun jeugd een behandeling hebben ondergaan, niet volledig begrijpen of goed geïnformeerd zijn over het belang van levenslange retentie. Slechts 2% van de herhalingspatiënten in de studie had nog een spalkje!

  • Groei en ontwikkeling: als je nog groeide toen je je eerste orthodontische behandeling kreeg, kan dit je tanduitlijning veranderen, zelfs als de behandeling is voltooid.

  • Natuurlijke verouderingsproces: tanden blijven gedurende je hele leven bewegen als onderdeel van het natuurlijke verouderingsproces. Dagelijkse activiteiten die druk uitoefenen op onze tanden en kaak, zoals kauwen, kunnen geleidelijk de uitlijning veranderen, zelfs bij volwassenen.

Onvoldoende orthodontische behandeling

Soms kan de eerste behandeling niet alle problemen volledig aanpakken. Dit kan komen doordat meer ernstige tandproblemen, zoals complexe malocclusiegevallen, meerdere behandelingsfasen nodig hebben om de beste resultaten te bereiken.

De wens voor een nog mooiere glimlach

animatie van het rechtzetten van de tanden bij orthodontische behandelingen

Veel mensen zoeken een tweede beugelbehandeling omdat ze hun glimlach willen perfectioneren. Digitale simulaties maken het gemakkelijker om te visualiseren welk resultaat te verwachten is en geven de zekerheid die nodig is om een beslissing te nemen.

Gezondheids- en functionele zorgen

Zorgen zoals beetproblemen, spraakproblemen of ongemak kunnen mensen ertoe aanzetten om meer behandelingen te ondergaan om de algehele mondgezondheid en comfort te verbeteren. Andere gezondheidsredenen kunnen zijn:

  • Knarsen en klemmen: gewoontes zoals tandenknarsen en klemmen kunnen druk uitoefenen op je tanden en tandvlees, waardoor ze kunnen verschuiven.

  • Slechte mondhygiëne/tandvleesziekte: als je eerder traditionele beugels hebt gedragen, weet je hoeveel werk het is om je mondgezondheid in goede staat te houden. Het is moeilijk om als kind alle protocollen bij te houden, maar dat kan betekenen dat er enige schade is aan je tanden en tandvlees. Slechte mondgezondheid kan bijdragen aan het sneller verschuiven van tanden. Houd er rekening mee dat het belangrijk is om je mondhygiëne te verbeteren en ervoor te zorgen dat je tandvlees gezond is voordat je aan een alignerbehandeling begint.

Hoe verschilt een tweede orthodontische behandeling van een eerste behandeling?

Een groot verschil tussen eerste- en herhalingspatiënten is dat je bij de tweede keer al weet wat je kunt verwachten van een beugel.

In de studie van DR SMILE’s Chief Medical Officer Dr. Huong Timm, toonden patiënten met eerdere orthodontische behandeling een sterkere motivatie voor alignerbehandeling en een groter bewustzijn van hun tandgezondheid.

Omdat je al eerder een orthodontische behandeling hebt ondergaan, begrijp je beter hoe protocollen en aanbevelingen het resultaat beïnvloeden, zelfs als je eerste behandeling met traditionele beugels was.

De studie wees ook uit dat patiënten die voor een tweede keer orthodontische behandeling ondergingen, kortere behandelingsduren hadden. Eerste behandelingen duurden van 4 tot 56 weken, terwijl tweede behandelingen varieerden van 4 tot 38 weken.

Daarnaast hadden herhalingspatiënten minder bezoeken aan de tandartspraktijk nodig en waren er minder aanvullende behandelingen zoals IPR nodig. De meerderheid van de eerste behandelingen vereiste 2 IPR-sessies per behandeling, maar een groot deel had zelfs meer dan 2 sessies nodig. Daarentegen had de meerderheid van de herhalingspatiënten slechts 1 IPR-sessie nodig, met slechts een klein deel dat 2 sessies nodig had.

Gedeeltelijk komt dit waarschijnlijk omdat er minder tandbewegingen hebben plaatsgevonden in vergelijking met je eerste orthodontische behandeling. Je situatie is nu waarschijnlijk minder complex. Dit is echter geen vaste regel en om ervoor te zorgen dat jouw individuele situatie wordt meegenomen, boek je een vrijblijvende info-afspraak met DR SMILE.

Waarom DR SMILE aligners de juiste keuze zijn voor zowel eerste als herhalingspatiënten

DR SMILE biedt een uitgebreide behandeling met onzichtbare beugels in samenwerking met onze (partner)tandartsen, gebruikmakend van geavanceerde technologie en persoonlijke zorg. Het is afgestemd op de behoeften van zowel eerste als herhalingspatiënten.

  • Initiële info-afspraak en 3D-scan van je tanden: een grondige initiële informatiebijeenkomst met een partner tandarts, inclusief een 3D-scan en een grondige klinische beoordeling van je mond. Op basis hiervan creëren we een nauwkeurig behandelplan. Dit zorgt ervoor dat alle tandheelkundige problemen vanaf het begin worden geïdentificeerd en aangepakt.

  • Begeleide behandeling: je behandelplan wordt begeleid door ervaren tandartsen.

  • Klantenondersteuning: we bieden voortdurende ondersteuning via verschillende kanalen, zodat je gedurende het hele traject geïnformeerd en op je gemak blijft.

  • Geavanceerde diagnostiek: door te kiezen voor DR SMILE aligners profiteer je van geavanceerde diagnostiek, waardoor de redenen voor terugval of de behoefte aan aanvullende correctie beter begrepen worden.

  • Retentiestrategieën: wij geloven dat langdurige retentie deel moet uitmaken van het alignerproces. Daarom bespreken we vanaf het begin hoe je je nieuwe glimlach op zijn plaats houdt met hoogwaardige retainers en gedetailleerde instructies voor het gebruik ervan.

Blonde vrouw met aligner in de hand tandarts achtergrond

Orthodontische behandelingen hebben een lange weg afgelegd, maar de reis eindigt niet altijd met de eerste behandeling. Het begrijpen van de verschillen tussen eerste en herhalingspatiënten is essentieel voor een effectieve toepassing van aligners. Elke aligner patiënt bij DR SMILE ontvangt persoonlijke en specialistische zorg, waardoor je in staat bent om een prachtige glimlach te bereiken en te behouden.

Klaar om je glimlach te verbeteren? Boek nu een vrijblijvende info-afspraak!

Afspraak maken

Bronnen: