Tandheelkundige gezondheid

Hoe gezond en duurzaam eten je gezonde tanden geeft

Danny de Jong | 22 februari 2024
Hoe gezond en duurzaam eten je gezonde tanden geeft

Inhoudsopgave

Voeding speelt een sleutelrol in de gezondheid van ons gebit. Onze mond staat als eerste in contact met de voedingsstoffen die we consumeren. Dit betekent dat wat we eten een directe invloed heeft op de gezondheid van ons gebit. Een dieet rijk aan suikers en zuren kan leiden tot tandbederf en tandvleesaandoeningen, terwijl een evenwichtig en gezond dieet de tanden en het tandvlees kan versterken. Je geeft hiermee je gebit de bouwstenen die het nodig heeft.

Vitaminen, mineralen en je gebit

Zoals de schijf van vijf ook voorschrijft, is een gevarieerd dieet belangrijk voor je algehele gezondheid. Je tanden zijn hier geen uitzondering op. Elke dag moet je ernaar streven bepaalde voedingsstoffen binnen te krijgen die helpen om gezond te blijven.

Dat geldt voor zowel eten als drinken. Daarnaast is het beter om voeding en dranken zoals frisdrank en andere zoetigheden zo min mogelijk te nuttigen. Groente, fruit en verschillende soorten ongezouten noten bevatten belangrijke vitaminen en mineralen die de algehele mondgezondheid bevorderen.

Calcium is een van de hoofdbouwstenen van je botten en tanden. Daarom zijn calciumhoudende voedingsmiddelen als zuivel, maar ook boerenkool, Chinese kool en waterkers cruciaal voor een gezond gebit. Daarnaast bevatten met name de groenten ook nog een groot aantal andere gezonde voedingsstoffen waar je algehele gezondheid van profiteert. Noten, peulvruchten, melk en kaas bevatten op hun beurt weer fosfaat, wat goed is voor het beschermen van je tandglazuur.

Calcium wordt goed opgenomen wanneer je voldoende vitamine D binnen krijgt. Gedurende de lente en zomer krijg je dit door je huid voldoende (maar nooit te lang) bloot te stellen aan het zonlicht. In de winter is dit echter lastiger, maar kan je paddenstoelen en bepaalde soorten vette vis eten om toch voldoende binnen te krijgen. Een andere manier kan zijn door supplementen te nemen.

Waarom bepaalde kruiden en thee in je dieet horen

Thee, mits het zonder suiker wordt gedronken, bestrijdt de bacteriën die tandplak en tandbederf veroorzaken. Dit komt door de stoffen polyfenol en catechin, die als antioxidanten werken. 

Op diezelfde manier hebben kruiden als kaneel, kardemom, kruidnagel en zoethout een antioxidante/antibacteriële werking. Ze helpen je tanden te beschermen en wanneer je dit in je dieet opneemt, zal je hele gezondheid hier van profiteren. Al deze kruiden zitten namelijk boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten die zelfs medicinale werking kunnen hebben. Je kan ze dan ook zowel in je voeding verwerken, maar ook kruidenthee mee maken. 

kruiden die goed zijn voor je tanden

Steeds meer studies wijzen uit dat het eten van pure chocolade, mits boven de 70% cacao, gezondheidsvoordelen heeft. De cacaoboon zit namelijk boordevol tannines en antioxidanten. Het lijkt raar om chocolade te eten voor de gezondheid van je gebit, maar deze tannines helpen tegen de bestrijding van tandplak en erosie. Daarnaast bevordert het ook de bloedcirculatie en zijn er nog veel andere gezondheidsvoordelen. Het grootste probleem met chocolade zijn de suikers, maar een zo puur mogelijk stukje chocolade helpt wel degelijk om je gebit te beschermen.

Bevorder je speekselproductie

Naast het drinken van thee, is het drinken van voldoende water ook van groot belang. Beiden zorgen ervoor dat je mond voldoende speeksel produceert. Speeksel is zeer belangrijk om je tanden gezond te houden. Het voorkomt uitdroging van de tanden en kiezen, neutraliseert schadelijke zuren die geproduceerd worden door bacteriën en heeft een reinigende werking voor je tanden en tandvlees. Een andere manier om je speeksel op peil te houden is door suikervrije kauwgom te eten. Kauwen bevordert namelijk de aanmaak van speeksel. 

Onthoud, altijd alles met mate

Zoals met alles in het leven geldt ook voor de eerder genoemde voedingsmiddelen en dranken, gezonder eten begint met een gebalanceerd en gevarieerd dieet. Probeer de balans te vinden om per dag en per week de juiste voedingsmiddelen binnen te krijgen. Zuren en suikers in fruit kunnen bijvoorbeeld ook schadelijk zijn, wanneer ze te veel worden gegeten. Probeer daarom altijd te matigen.