Voorgoed van slechte adem afkomen
Slechte adem is nog steeds een taboe-onderwerp in onze samenleving. Hoewel een slechte adem voor andere mensen onaangenaam is, durft bijna niemand er over te praten. Het verraderlijke is dat je zelf zelden merkt dat je een slechte adem hebt. In je hand blazen of in een plastic zakje en daar vervolgens aan ruiken geeft wel een eerste aanwijzing. Slechte adem kan veel verschillende oorzaken hebben. Afhankelijk van de reden en waar het vandaan komt, zijn er verschillende remedies tegen een slechte adem.
Meest voorkomende oorzaken
Waar komt slechte adem precies vandaan? Dit is vaak moeilijk vast te stellen, omdat de oorzaken sterk uiteenlopen. Tandartsen schatten dat ongeveer 5% van de gehele bevolking last heeft van chronische slechte adem. Bovendien vindt 25% van de Nederlanders de eigen adem soms onaangenaam, vooral in de ochtend. Medisch gezien wordt het ‘halitose’ en ‘foetor ex ore’ genoemd.
Bij “foetor ex ore” – letterlijk: slechte geur uit de mond – is het voor anderen pas waarneembaar als de mond open is. Zodra de mond gesloten is, ontsnappen er geen onaangename geuren meer en ruikt niemand het meer. De oorzaken van deze vorm van slechte adem zijn grotendeels terug te voeren op de mondstreek zelf en niet op de maagstreek. Voorbeelden hiervan zijn sigarettenrook, slechte mondhygiëne, droge mond en gebitsproblemen. Ontstekingen of tumoren in de mondholte kunnen ook triggers zijn.
‘Halitose’ verwijst naar de tweede, zeldzame oorzaak. Hier is de slechte geur ook merkbaar als de mond gesloten is. Het stroomt namelijk uit de neus en duidt op medische problemen zoals spijsverteringsproblemen, ademhalingsziekten of stofwisselingsziekten zoals diabetes.
Slechte adem vanuit de maag
Slechte adem uit de maag komt veel minder vaak voor dan veel mensen denken. Als de adem ondanks tandenpoetsen en aanvullende mondhygiëne niet verdwijnt, kan de maagstreek zeker onderzocht worden. Mogelijke oorzaken zijn maagzuur, brandend maagzuur en refluxziekte. Dit zorgt voor een zure geur. Gastritis (= ontsteking van het maagslijmvlies) gaat soms gepaard met een stinkende adem. Deze ziekten vertonen echter meestal ook andere symptomen, zoals hevige buikpijn of een branderig gevoel in de maagstreek.
In veel gevallen wordt het veroorzaakt door wat je eet of door stimulerende middelen. Sterke kruiden, uien, knoflook, roken, alcohol, koffie en overmatige vleesconsumptie kunnen “halitose” bevorderen. Zelfs dagen na de consumptie kan dit zich nog steeds manifesteren in de vorm van een stinkende adem.
Aceton-geur: veroorzaakt door honger of diabetes
Een slechte adem als je honger hebt, is meestal te wijten aan minder speeksel in je mond. Een sterke geur bij honger, zoals het geval is bij diëten, kan terug te voeren zijn op een andere oorzaak. Vooral koolhydraatarme diëten leiden tot onvolledig vetverlies in het lichaam. Wat veel mensen niet weten: om vetten in glucose om te zetten, heeft het lichaam elke dag minimaal 50 gram koolhydraten nodig. Als deze niet beschikbaar zijn, worden ketonlichamen gevormd, die onder andere worden uitgescheiden via de lucht die we inademen.
Een slechte adem veroorzaakt door aceton heeft een zoete geur en doet denken aan overrijp fruit of nagellakremover. Als je adem naar aceton ruikt, kunnen stofwisselingsziekten zoals diabetes ook de oorzaak zijn. Om de energiebehoefte te compenseren, wordt vet afgebroken – net als bij diëten. Ketonlichamen hopen zich op in het bloed en worden via de longen en de nieren uitgescheiden. Bovendien is de geur van aceton bij diabetes een indicatie voor ketoacidose.
De amandelen als oorzaak
Naast de mondholte speelt ook het oor-, neus- en keelgebied een belangrijke rol als trigger. Het kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door de amandelen. Dit is het geval wanneer er sprake is van tonsillitis en er zich afzettingen op de amandelen vormen. Daarnaast kan een slechte adem ook veroorzaakt worden door amandelstenen. Maar de keel is ook geen ongebruikelijke bron van het probleem. De trigger hier is vaak een virus dat keelontsteking veroorzaakt.
Door slechte mondhygiëne of crowding.
In de meeste gevallen wordt chronische slechte adem veroorzaakt door een slechte mondhygiëne. De tanden worden niet goed gepoetst of kunnen niet goed worden gepoetst omdat ze over elkaar staan (crowding), waardoor er voedselresten in de ruimtes tussen de tanden achterblijven. Als gevolg hiervan nestelen bacteriën zich tussen de tanden die het voedsel afbreken en een slechte geur veroorzaken. Ook bacteriële tandplak is mogelijk, wat in de volgende stap leidt tot gaatjes in de tanden. Tanden die door tandbederf zijn aangetast, kunnen ook ontstoken tandvlees veroorzaken. Om dit te voorkomen is het regelmatig reinigen van de tanden essentieel.
Vooral crowding maakt de dagelijkse mondhygiëne moeilijk en moeten daarom indien mogelijk worden verholpen met een beugel of tandspalk om latere problemen zoals tandbederf en een slechte adem te voorkomen.
Slechte adem door slechte gezondheid van je tanden
Het is niet ongebruikelijk dat de oorzaak bij je gebit ligt. Enerzijds kan – zoals hierboven geschreven – een slechte mondhygiëne hiervoor verantwoordelijk zijn. Voedselresten worden niet goed verwijderd en er vestigen zich rottende bacteriën op. Tandplak en tandsteen kunnen ook verantwoordelijk zijn voor een vieze geur. Deze triggers kunnen echter specifiek worden voorkomen door twee keer per jaar op controle te gaan bij de tandarts.
Daarnaast is tandbederf een oorzaak van een slechte adem. Als tandbederf niet tijdig wordt behandeld, kan de tand in het ergste geval zelfs afsterven. Een rotte tand of dode tand heeft niet alleen een negatieve invloed op je adem, maar kan ook de rest van je gebit beïnvloeden. Als je een dode tand hebt, ga dan zo snel mogelijk naar een tandarts!
Andere oorzaken zijn onder meer een ontsteking van het tandvlees of het trekken van tanden. Wanneer een tand wordt getrokken, laat deze een groot gat achter waarin voedseldeeltjes en bacteriën zich kunnen verzamelen. Mondhygiëne is hier dus ook erg belangrijk!
Wat kan je doen om slechte adem te verhelpen?
Maar wat kun je doen tegen die slechte geur? Afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende behandelmethoden. Ten eerste moet worden getest of veranderingen in het dieet, een betere mondhygiëne en regelmatige bezoeken aan de tandarts tot succes leiden. Regelmatig, verfrissend mondwater gebruiken kan ook een remedie zijn tegen een slechte adem.
Het is niet aan te raden om zelf medicijnen tegen een slechte adem in te nemen. Als jr het gevoel hebt dat de geur niet verbetert, is het raadzaam om een tandarts te raadplegen. Zij beslissen dan of tabletten tegen slechte adem nodig zijn of dat er een andere oplossing is. Misschien zijn het niet je tanden, maar je amandelen die het probleem vormen? Amandelen verwijderen, tanden trekken, etc. - bespreek dit allemaal met je tandarts.
Huismiddeltjes tegen slechte adem
De volgende tips kunnen je helpen je mondgeur te verbeteren. Zo kun je op natuurlijke wijze een slechte adem bestrijden:
Probeer de hele dag voldoende speeksel in je mond te houden door minder te roken(of te stop met roken), meer te drinken en door je neus te ademen. Een slechte adem kan vaak worden verbeterd met dit huismiddeltje.
Eet yoghurt om een slechte adem uit je maag te voorkomen. Yoghurt bevat melkzuurbacteriën, die bijdragen aan een gezonde maag-darmflora.
Chlorofyl-kauwgom: dit groene plantenpigment is effectief tegen onaangename geuren
Spoel je mond met citroensap. Maar wees voorzichtig: bij veelvuldig gebruik kan het zuur het tandglazuur aantasten. Poets in geen geval binnen een half uur na het spoelen je tanden om aantasting van je tandglazuur zo veel mogelijk te voorkomen
Gemberthee tegen slechte adem: de essentiële oliën uit gember kunnen een slechte adem neutraliseren.
Om van een slechte adem af te komen, kunnen mondspoelingen uit de apotheek effectief zijn. Het beste is om advies in te winnen!
Een slechte adem in de ochtend kan worden beperkt door een beetje (olijf)olie door je mond te laten gaan en het daarna in de gootsteen uit te spugen. Deze Ayurvedische methode verwijdert gifstoffen uit de mond.
Het kauwen van koffiebonen neutraliseert de zure smaak uit de maag.
Voorkom slechte adem door de mondhygiëne te verbeteren
De beste manier om slechte adem te bestrijden is preventie. Bovenal zijn een grondige en regelmatige mondhygiëne en een professionele gebitsreiniging bij de tandarts essentieel voor de gezondheid van je gebit en tandvlees. Door je tanden 's ochtends en 's avonds goed te poetsen, voorkom je dat ziektekiemen en rottende bacteriën zich kunnen nestelen tussen de tanden. Een goede mondhygiëne verwijdert alle voedselresten en tandplak van de voor- en achterkant van de tanden. Je mag de ruimtes tussen je tanden ook zeker niet vergeten.
Als je snel last hebt van een slechte adem, kun je proberen je tong 's avonds schoon te maken met een speciale tandenborstel. Mondwater of mondwater ter bestrijding van slechte adem kan ook worden gebruikt.
Als je last blijft houden van slechte adem, moet je in ieder geval een (tand)arts raadplegen om de oorzaak te achterhalen. Schaam je niet om professionele hulp te zoeken bij een slechte adem! Op deze manier kunnen de triggers worden geïdentificeerd en kan een passende oplossing worden gezocht.