Tandheelkundige gezondheid

Wat zijn zwarte driehoeken tussen de tanden? Oorzaken en behandelingen

Danny de Jong | 18 september 2024
Wat zijn zwarte driehoeken tussen de tanden? Oorzaken en behandelingen

Inhoudsopgave

Als het gaat om je glimlach, telt elk detail. Zwarte driehoeken, die kleine openingen tussen je tanden, lijken misschien een klein probleem, maar ze kunnen zowel je mondgezondheid als het uiterlijk van je glimlach beïnvloeden. In dit artikel bespreken we de oorzaken van zwarte driehoeken, mogelijke risico's, en de beste behandelingen om je glimlach te herstellen.

Wat zijn zwarte driehoeken tussen de tanden?

Zwarte driehoeken, ook wel open gingivale embrasures genoemd, zijn de kleine ruimtes die kunnen ontstaan tussen de tanden wanneer het tandvlees deze ruimte niet volledig opvult. Deze openingen lijken donker vanwege het contrast tussen de tanden en de schaduw die ze werpen, wat een driehoekige ruimte creëert.

De technische term voor het gebied tussen de tanden is interdentale papil, wat een belangrijke rol speelt in een gezonde en mooie glimlach. Veranderingen in dit gebied vallen snel op en kunnen de esthetiek van je glimlach beïnvloeden.

Wat veroorzaakt zwarte driehoeken?

de oorzaken van zwarte driehoeken bij tanden

Zwarte driehoeken tussen de tanden komen vaker voor dan je denkt. Volgens de British Journal of Applied Science & Technology heeft ongeveer 67% van de volwassenen boven de 20 jaar last van zwarte driehoeken. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken:

  • Driehoekige tandvorm: sommige mensen hebben van nature tanden die breder zijn aan de bovenkant en smaller aan de basis, waardoor er ruimte ontstaat voor zwarte driehoeken.

  • Tandvleesrecessie: tandvleesrecessie, vaak veroorzaakt door tandvleesontsteking, agressief poetsen of veroudering, kan ervoor zorgen dat het tandvlees zich terugtrekt en zwarte driehoeken ontstaan. Ook factoren zoals roken, diabetes en slechte mondhygiëne kunnen bijdragen aan tandvleesrecessie.

  • Botverlies: rrnstige aandoeningen zoals parodontitis of osteoporose kunnen ervoor zorgen dat het bot dat je tanden ondersteunt afneemt, wat leidt tot tandvleesrecessie en zwarte driehoeken.

  • Orthodontische behandeling: kleine openingen kunnen ontstaan als je tanden tijdens een orthodontische behandeling verschuiven. Ook kan een beugel het tandvlees irriteren, wat kan bijdragen aan het ontstaan van zwarte driehoeken.

Zijn er gezondheidsrisico's bij zwarte driehoeken tussen de tanden?

Hoewel zwarte driehoeken vaak als een cosmetisch probleem worden gezien, kunnen ze ook een risico vormen voor je mondgezondheid. Deze openingen kunnen voedsel en tandplak vasthouden, waardoor de kans op gaatjes en tandvleesontsteking toeneemt. Aangezien zwarte driehoeken vaak samenhangen met tandvleesrecessie, is het belangrijk om ze aan te pakken om verdere problemen te voorkomen.

Als je merkt dat je zwarte driehoeken krijgt, is het verstandig om een tandarts te raadplegen voor een professionele beoordeling.

Wanneer moet je zwarte driehoeken behandelen?

De beslissing om zwarte driehoeken aan te pakken hangt af van de oorzaak en je persoonlijke voorkeuren. Als ze het gevolg zijn van tandvleesontsteking, is het cruciaal om de onderliggende oorzaak zo snel mogelijk te behandelen. Wanneer de oorzaak te maken heeft met de vorm van je tanden of veroudering, kun je zelf bepalen wanneer en of je ze wilt laten behandelen.

Als je niet zeker weet waarom de driehoeken ontstaan, raadpleeg dan een tandarts om de beste behandelingsopties voor jouw situatie te bespreken.

Hoe behandel je zwarte driehoeken?

Afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende effectieve behandelingen om zwarte driehoeken tussen je tanden te verminderen of te verwijderen. Goede mondhygiëne is echter altijd de eerste stap, ongeacht de behandeling.

Manieren om zwarte driehoeken te behandelen
  • Interproximale reductie (IPR): IPR houdt in dat een kleine hoeveelheid glazuur tussen twee tanden wordt afgeslepen om de breedte te verminderen. Deze procedure wordt vaak toegepast in de orthodontie, maar kan ook worden gebruikt om tanden opnieuw te vormen. Vooral in combinatie met een beugel kan IPR een effectieve en blijvende oplossing zijn.

  • Composiet: het is mogelijk om de ruimtes op te vullen met composiet. Dit kan met een roze composiet om het tandvlees na te bootsen, of met tandkleurige resin. Hoewel het geen chirurgische optie is, kan het tijdrovend zijn als je meerdere openingen hebt.

  • Orthodontische behandeling: wanneer zwarte driehoeken worden veroorzaakt door ruimteproblemen, kunnen orthodontische behandelingen zoals een beugel of transparante aligners de openingen geleidelijk sluiten.

  • Facings: facings zijn een langdurige oplossing voor meerdere cosmetische problemen, waaronder zwarte driehoeken. Deze dunne keramische of composiet schildjes worden over je tanden geplaatst en bieden de mogelijkheid om de vorm en kleur van je tanden aan te passen.

  • Hyaluronzuur fillers: een nieuwe, minimaal invasieve optie is het injecteren van hyaluronzuur om het tandvlees op te vullen en de openingen te dichten. Hoewel deze methode nog in ontwikkeling is, biedt het veelbelovende resultaten.

  • Chirurgische opties: bij ernstige gevallen van tandvleesrecessie kunnen chirurgische opties zoals weefseltransplantatie of de pinhole-techniek worden ingezet om het tandvlees te herstellen.

zwarte driehoeken voor en na alignerbehandeling

Zwarte driehoeken voor en na DR SMILE aligners

Ben je benieuwd hoe een behandeling tegen zwarte driehoeken eruitziet? Bekijk een DR SMILE patiënt die zijn glimlach heeft getransformeerd. Na het dragen van onzichtbare beugels en het uitvoeren van IPR waren de zwarte driehoeken verdwenen.

Wanneer je het gevoel hebt dat jij ook last hebt van zwarte driehoeken tussen je tanden en niet zeker bent van de oorzaak, maak dan snel een vrijblijvende afspraak bij een van onze (partner)praktijken.

Maak een afspraak

Bronnen: