Tanden te dicht op elkaar? Ontdek moderne oplossingen

Staan je tanden te dicht op elkaar, dan kan dat voor vervelende klachten zorgen. Gelukkig zijn er nu moderne technologieën waarmee je dit probleem verhelpt, zoals een onzichtbare beugel.
Tanden te dicht op elkaar

Wat betekent het wanneer je tanden te dicht op elkaar staan?

Wanneer je tanden te dicht op elkaar staan, zit er niet voldoende ruimte tussen je tanden. Dat merk je bijvoorbeeld aan een drukkend gevoel bij twee tanden die naast elkaar staan en tegen elkaar duwen. Na verloop van tijd kan dit pijn doen. In sommige situaties krijg je ook scheve tanden wanneer je tanden te dicht op elkaar staan. Dat komt omdat de tanden nergens heen kunnen. Hierdoor ontstaat een scheef gebit.Er zijn verschillende oorzaken voor tanden die te dicht op elkaar staan:

 • Bij sommige mensen is het een genetisch probleem. Zij zijn geboren met een te kleine kaak, waardoor er niet voldoende ruimte is voor een compleet gebit. Je tanden staan hierdoor niet netjes naast elkaar, maar gaan tegen elkaar drukken en verschuiven.

 • In enkele gevallen kunnen tanden naar elkaar geduwd worden door ongezonde gewoontes. Denk hierbij aan kinderen die duimen of mensen die tongpersen. Door veel druk op je tanden uit te oefenen, kunnen ze naar elkaar geduwd worden en te dicht op elkaar komen te staan.

Je herkent tanden die te dicht op elkaar staan meestal doordat je scheve tanden hebt. Door de grote druk in je kaak gaan tanden verschuiven. Zo kunnen ze naar voren of naar achteren schuiven, waardoor er uitstekende tanden ontstaan. Soms draaien tanden ook om ruimte te maken in de kaak. Ook overlappende tanden zijn vaak een resultaat van tanden die te dicht op elkaar staan. Het resultaat is een vrij ongelijk gebit.Het kan op alle leeftijden voorkomen dat je tanden te dicht op elkaar gaan staan. Het probleem is vaak al merkbaar bij kinderen, maar kan door hun groei nog bijtrekken. Ook bij het doorkomen van verstandskiezen kan er plotseling te weinig ruimte zijn voor je tanden. Heb je op volwassen leeftijd last van tanden die tegen elkaar drukken en daarom verschuiven? Dan herstelt het probleem zich niet vanzelf. Je moet dan een tandarts raadplegen om te kijken wat er aan het probleem gedaan kan worden.

Wat voor problemen kan een te krap gebit veroorzaken?

Veel mensen vinden het vooral minder mooi wanneer hun tanden te dicht op elkaar staan. Het gebit ziet er minder gelijkmatig uit en dat kan voor problemen met je zelfverzekerdheid zorgen. Een beugel kan helpen om je weer een stralende lach te geven, maar dat is niet de enige reden om een te krap gebit aan te pakken. Tanden die te dicht op elkaar staan kunnen namelijk leiden tot verschillende medische klachten: 

 • Een van de meest voorkomende klachten is pijn aan het gebit. Doordat de tanden te dicht op elkaar staan, ontstaat er een drukkend gevoel. Dat leidt  tot gevoeligheid en een zeurende pijn. De pijn kan bovendien verergeren tijdens het eten.

 • Een bijkomend probleem is dat het lastig is om tanden te reinigen die erg dicht op elkaar staan. Je moet niet alleen de voor- en achterkant van je tanden reinigen, maar ook de ruimte tussen je tanden. Bij een erg krap gebit is het ingewikkeld om een tandenstoker te gebruiken. Hierdoor kunnen er voedselresten tussen je tanden blijven zitten, die uiteindelijk weer resulteren in bacteriën. Dat heeft meerdere gevolgen, van gaatjes tot tandvleesontstekingen en een slechte adem.

 • Heb je last van scheve tanden doordat ze te dicht op elkaar staan, eventueel met uitstekende tanden? Dan kan dit een groter risico vormen bij een ongeluk. Je tanden zijn dan kwetsbaarder voor beschadigingen wanneer je valt.

 • Een laatste risico van een te krap gebit is dat je tanden niet meer goed op elkaar aansluiten. Dat zorgt voor problemen tijdens het kauwen en kan ervoor zorgen dat je je kaakspieren net verkeerd gebruikt. Hierdoor kunnen je tanden ongelijkmatig slijten. Ook pijn aan je kaak is een bekend gevolg van een gebit dat niet goed aansluit. In sommige gevallen is het zelfs lastig om goed te kauwen, wat resulteert in problemen met je spijsvertering.

Hoe reinig je tanden die te dicht op elkaar staan?

Om medische problemen te voorkomen, is het belangrijk om je tanden goed te reinigen. Voor iedereen geldt dat je ook de ruimte tussen je tanden elke dag moet schoonmaken. Hier komen vaak etensresten vast te zitten en krijgen bacteriën de kans om zich te vermenigvuldigen. Dat kan uiteindelijk leiden tot gaatjes, ontstekingen en zelfs tandverlies. Maar hoe maak je de ruimte tussen je tanden goed schoon wanneer je scheve tanden hebt of wanneer je tanden te dicht op elkaar staan? Er zijn verschillende hulpmiddelen waarmee je de ruimte tussen je tanden kunt reinigen, zoals tandenstokers en ragers. Het probleem is dat deze net wat dikker zijn, waardoor mensen met een krap gebit ze vaak niet tussen hun tanden krijgen. Hierdoor lukt het niet om je tanden goed schoon te houden. Staan je tanden te dicht op elkaar, dan is flosdraad het beste hulpmiddel. Het is dun, komt zelfs op de meest krappe plekken en is makkelijk in gebruik. Het is wel belangrijk dat je het flosdraad op de juiste manier gebruikt, zodat je je tanden echt goed reinigt.Je tanden flossen doe je als volgt:

 • Neem een stuk flosdraad van minimaal 40 centimeter en rol de uiteindes van de draad om allebei je wijsvingers. Het grootste deel van de draad rol je om de ene wijsvinger terwijl je om de andere wijsvinger alleen een kort uiteinde draait. Tussen beide vingers laat je ongeveer 5 centimeter.

 • Houd het flosdraad strak tussen je vingers en gebruik je duim om de draad tussen je tanden te krijgen. Wikkel het flosdraad half om je tand heen en beweeg op en neer met de draad. Reinig niet alleen de ruimte tussen je tanden, maar ook de achterkant van iedere tand. Sla de randjes bij je tandvlees niet over. Oefen niet te veel druk uit, want dat kan het tandvlees beschadigen.

 • Gebruik voor iedere tand een schoon stuk flosdraad. Dat doe je door de draad van je ene naar je andere wijsvinger af te wikkelen. Herhaal deze stappen tot je alle tanden geflost hebt.

Wil je het jezelf makkelijker maken, dan kan je ook je tanden flossen met een manuele flosser. Dat is een plastic houdertje waar een stuk flosdraad tussen gespannen is. Je gebruikt dan dezelfde techniek, maar hoeft geen flosdraad om je vingers te wikkelen. Een elektrische flosser is ook een goed alternatief, maar deze apparaten zijn wat duurder. Met deze apparaten reinig je de ruimte tussen je tanden met water of luchtdruk. Het nadeel is dat je daardoor minder goed voelt wat je doet en niet zeker weet of je alle etensresten tussen je tanden verwijdert.

Hoe kan je meer ruimte tussen je tanden creëren?

Wanneer je tanden te dicht op elkaar staan, zijn er verschillende manieren om dat op te lossen. Het is belangrijk om meer ruimte te creëren, maar tanden rechtzetten is ook een belangrijk aandachtspunt. Daarom bestaat een behandeling voor dit probleem meestal uit meerdere stappen.Zo kan een tandarts ervoor kiezen om tanden te trekken om het probleem op te lossen. Dat is vooral een oplossing wanneer je tanden te dicht op elkaar staan door te weinig ruimte in je kaak. Misschien zijn je verstandskiezen doorgekomen en hebben deze ertoe geleid dat je tanden tegen elkaar drukken. Het ligt dan voor de hand om de verstandskiezen te trekken om de bron van het probleem aan te pakken. Hierna kan er gekeken worden of de tanden vanzelf weer wat meer afstand van elkaar nemen. Het is ook mogelijk dat je daarna nog andere stappen moet ondernemen om de scheve tanden te corrigeren.Heb je slechts kleine problemen met je gebit en hoef je alleen maar iets meer ruimte te creëren? Dan kunnen facings een oplossing zijn. De tandarts schaaft dan een stukje van je tanden af en brengt een nieuwe tand van composiet of porselein aan. Het voordeel van facings is dat je precies in de hand hebt hoe de tanden eruit gaan zien. Zo kun je dus ook scheve of gedraaide tanden corrigeren. Een belangrijk nadeel is dat het een ingrijpende behandeling is. Je eigen tanden worden deels weggeslepen en facings gaan niet levenslang mee. Facings van composiet kunnen er bovendien snel onnatuurlijk uitzien.Een van de meest voor de hand liggende behandelmethodes voor tanden die te dicht op elkaar staan is een beugel. Er zijn allerlei soorten beugels waarmee je spleetjes, scheve tanden of andere problemen kunt verhelpen. Is er te weinig ruimte in je kaak, dan kan een tandarts er eerst voor kiezen om enkele tanden te trekken om meer ruimte te creëren. Hierna kan hij een beugel aanmeten om de scheve tanden te corrigeren. Zo kun je de tanden rechtzetten met een slotjesbeugel, maar een onzichtbare beugel is ook een optie.

Kunnen de aligners van DR SMILE krappe tanden corrigeren?

DR SMILE is gespecialiseerd in het corrigeren van tanden. Wij kunnen dus ook tanden rechtzetten die te dicht op elkaar staan. Dat doen wij met behulp van een zogenaamde onzichtbare beugel. Deze beugel bestaat uit aligners van doorzichtig materiaal, waardoor je ze niet ziet zitten. De aligners worden volledig op maat gemaakt en klik je gemakkelijk over je tanden. Door wekelijks of tweewekelijks de aligners te vervangen, worden je tanden voorzichtig uit elkaar geduwd. Hierdoor ontstaat er meer ruimte en is het makkelijker om je tanden te reinigen. Natuurlijk pakt onze onzichtbare beugel ook de gevolgen van een krap gebit aan. Zo corrigeert de beugel scheve tanden en tanden die gedraaid zijn. De uiteindelijke eindresultaten zijn helemaal afhankelijk van de staat van je tanden, maar het doel is altijd om je prachtige rechte tanden te geven. Zo geniet je in de toekomst weer van een zelfverzekerde glimlach en laat je je niet beïnvloeden door de staat van je tanden.Hoelang je een beugel moet dragen is volledig afhankelijk van je beginsituatie. Gemiddeld duurt het bij een onzichtbare beugel van DR SMILE vier tot tien maanden voordat je het te verwachten resultaat hebt bereikt. Natuurlijk is het altijd mogelijk dat de tijdspanne in werkelijkheid iets afwijkt van onze verwachtingen. Wel doen we altijd ons best om het resultaat te bereiken dat we van de behandeling verwachten.

Onze onzichtbare beugels en hun voordelen

Zoals de naam al doet vermoeden, is een onzichtbare beugel van DR SMILE helemaal niet zichtbaar. De aligner wordt namelijk gemaakt van doorzichtig materiaal dat de natuurlijke kleur van je tanden gewoon laat doorschijnen. De beugel wordt helemaal op maat gemaakt en kan je ook weer uitnemen. Zo neem je de beugel uit wanneer je gaat eten of je tanden gaat poetsen. Het is wel de bedoeling dat je de beugel minstens 22 uur per dag draagt, dus ook 's nachts.Een doorzichtige beugel brengt verschillende voordelen met zich mee: 

 • Het is de meest discrete manier om tanden die te dicht op elkaar te staan te corrigeren. De beugel is namelijk niet zichtbaar voor anderen. Dat maakt het een uitstekende optie voor volwassenen die een beugel storend of lelijk vinden. Je corrigeert de stand van je tanden, zonder dat iemand het weet.

 • Je hebt bij een onzichtbare beugel geen last van enkele ongemakken die bij een traditionele beugel komen kijken. Zo geeft een traditionele slotjesbeugel vaak een ongemakkelijk gevoel door prikkend ijzerdraad of pijnlijke metalen slotjes. Daar is helemaal geen sprake van bij een onzichtbare beugel. De aligners sluiten perfect aan op je tanden, dus je hebt geen last van een prikkend of stekend gevoel.

 • Bij een traditionele beugel is het vaak lastig om je tanden goed schoon te houden. Je moet om de beugel heen poetsen en mist daardoor altijd wel stukjes. Omdat je de aligners van de onzichtbare beugel gewoon uit kunt nemen, houd je je gebit gemakkelijk schoon.

 • Een onzichtbare beugel bespaart je bovendien veel tijd. Je hoeft niet maandelijks naar een tandarts voor controles en de beugel hoeft ook niet handmatig bijgesteld te worden. Je ontvangt in één keer alle aligners die je nodig hebt en wisselt ze zelf om. Controles kunnen bovendien op afstand plaatsvinden.

 • De prijs van een onzichtbare beugel is vaak ook lager. Dat komt voornamelijk doordat er geen fysieke controles nodig zijn. Staan je tanden dus te dicht op elkaar en wil je dit op een voordelige manier oplossen? Dan kan een onzichtbare beugel een uitkomst zijn.

Bij DR SMILE maken we het proces zo eenvoudig mogelijk. We bieden zorg op afstand en willen je tanden rechtzetten op de meest discrete en gebruiksvriendelijke manier. Dat doen we door middel van ons effectieve 5-stappenplan. Heb je dus last van tanden die te dicht op elkaar staan en daardoor scheefgroeien, klachten veroorzaken of je gewoon onzeker maken? Ontdek dan de service van DR SMILE

en gun jezelf een stralende glimlach. Meer dan 50.000 tevreden klanten gingen je voor.

Kies een praktijk

Laat je in een van de ruim 40 DR SMILE (partner)praktijken adviseren of kom naar een DR SMILE flagship store. Maak een vrijblijvende info-afspraak met 3D-scan en hoor wat DR SMILE voor jou kan betekenen.