Laat je diasteem verhelpen

Een diasteem, of te wel een spleetje tussen de tanden, kan tegenwoordig op een discrete manier verholpen worden met behulp van een onzichtbare beugel.

Ontdek onzichtbare beugels
B2B Diastema

EEN MOOIE GLIMLACH BINNEN

GEMIDDELD 4-9 MAANDEN

drs-gradient-desktop-circle-orange-pink

Een diasteem, een spleetje tussen de tanden die bij ongeveer 20% van de volwassenen voorkomt, is redelijk eenvoudig te verhelpen. In veel gevallen kiezen mensen voor een correctie om estetische redenen of om de kauwfunctie te verbeteren.

Malocclusion - Gaps New Design

Wat is een diasteem?

De term "diasteem" verwijst specifiek naar elke abnormale ruimte tussen de tanden. Het is een vrij veelvoorkomend iets bij kinderen, maar kan met de leeftijd aanhouden, verminderen of toenemen. In veel gevallen sluit het diasteem vanzelf wanneer je tanden volledig doorkomen. Vaak bevind het spleetje zich tussen de voortanden, maar het kan ook tussen de onderste tanden voorkomen. In sommige gevallen is een spleetje tussen de tanden een kenmerk van iemands uiterlijk, maar het kan ook niet wenselijk zijn. In die gevallen kan een correctie uitgevoerd worden.

De verschillende oorzaken van een diasteem:

  • Genetische aanleg: in sommige gevallen ontstaat een spleetje tussen de tanden door genetische aanleg. Dat gebeurt wanneer je ouders of andere familieleden een diasteem in hun gebit hebben.

  • Ontbrekende tanden: dit kan ook een oorzaak zijn van een spleetje in het gebit. Door de ontbrekende tand ontstaat er te veel ruimte in het gebit. Tanden hebben hierdoor ruimte om te gaan schuiven, wat kan leiden tot een spleetje tussen de tanden.

  • Duimzuigen: kinderen die op hun duim zuigen kunnen de vorm van hun gebit aantasten. Zoog je als kind veel op je duim en is je gebit daarna niet gecorrigeerd? Dan kan het zijn dat je als volwassene nog steeds last hebt van een diasteem.

  • Tongpersen: hierbij zet je (vaak ongemerkt) veel kracht op de achterkant van je tanden met je tong. Sommige mensen doen dit vooral veel wanneer ze stress ervaren. De grote druk kan voor verschuivingen in je gebit zorgen.

  • De labiale frenum: dit is de naam voor het kleine stukje weefsel dat je bovenlip met je tandvlees verbindt. Soms is dit weefsel net wat te kort. Hierdoor nestelt het zich deels tussen de twee voortanden, wat uiteindelijk resulteert in een diasteem.

  • Tandgrootte: zijn je tanden te klein in verhouding tot je kaakbot? Dan kunnen er vanzelf spleetjes tussen de tanden ontstaan. De tanden zijn namelijk te klein om het hele kaakbot te vullen en gaan iets uit elkaar staan.

  • tandvleesproblemen: in sommige gevallen ontstaat een spleetje tussen de tanden als gevolg van tandvleesproblemen. Een tandvleesontsteking kan het tandvlees en het kaakbot aantasten. Hierdoor gaan tanden soms loszitten of verschuiven, met een diasteem als gevolg.

Wat zijn de gevolgen van een spleetje tussen je tanden?

In veel gevallen kan een spleetje tussen de tanden weinig kwaad. Het is dan voornamelijk een cosmetisch probleem dat je misschien wilt oplossen. Zo merken sommige mensen met een diasteem dat ze minder makkelijk glimlachen of zich onzeker voelen. Dat is niet het enige gevolg dat een spleetje tussen de tanden kan hebben. In sommige gevallen zorgt het ook voor ongemak of medische problemen.

Het kan gebeuren dat etensresten zich ophopen in een spleetje tussen je tanden. Het voedsel komt hier makkelijk vast te zitten, maar wordt lang niet altijd opgemerkt. Gewoon je tanden poetsen is meestal niet voldoende om het eten uit het spleetje te krijgen, vooral wanneer het tegen je tandvlees is aangedrukt.

Haal je het eten niet goed weg door bijvoorbeeld te flossen of tandenstokers te gebruiken? Dan gaan de bacteriën in het eten zich vermenigvuldigen en ophopen. Dat zorgt na verloop van tijd voor verschillende tandproblemen, van ontstoken tandvlees tot gaatjes in je tanden.

Welke behandelopties zijn er voor een spleetje tussen de tanden?

Of je nu van het diasteem af wilt om je zelfverzekerder te voelen of om gebitsproblemen te voorkomen, er zijn gelukkig verschillende effectieve oplossingen. Voordat je op zoek gaat naar manieren om het spleetje te dichten, is het wel belangrijk om de mogelijke oorzaak van het diasteem aan te pakken. Doe je dat niet, dan komt het spleetje uiteindelijk weer terug. Heb je de oorzaak eenmaal aangepakt? Dan heb je de keuze uit de volgende behandelopties voor spleetjes tussen de tanden:

  • Spleetje tussen de tanden vullen: bij deze methode gebruikt de tandarts composiet om de ruimte tussen twee tanden op te vullen.

  • Een kroon of brug plaatsen: bij een kroon slijpt de tandarts een tand af. Hier wordt vervolgens een porseleinen of metalen kapje aan bevestigd. Dit kapje vormt de nieuwe tand. Doordat de tand net wat breder wordt gemaakt, verdwijnt het spleetje tussen de tanden. Dat kan ook bij meerdere tanden tegelijkertijd worden gedaan met behulp van een brug.

  • Facings: bij deze techniek wordt er een dun laagje van je tanden geslepen. De tandarts brengt vervolgens een laag van composiet of porselein aan. Zo kunnen je tanden net wat breder gemaakt worden, wat het spleetje tussen de tanden verhelpt.

  • Traditionele beugel: met behulp van een vaste slotjesbeugel kan het spleetje tussen de tanden verholpen worden.

  • Onzichtbare beugel: de onzichtbare beugels van DR SMILE zijn uitermate goed geschikt om een diasteem te verhelpen. HIermee kan je op een discrete en comfortabele manier weer rechte tanden krijgen.

Voor en na een onzichtbare beugelbehandeling

Meer dan 150.000 tevreden patiënten

De duur van de behandeling hangt af van de biologische respons van de patiënt.¹

NewWebsite Testimonial main INEZ 5
NewWebsite Testimonial after INEZ 1
NewWebsite Testimonial before INEZ 1
arrow leftarrow right

Inez, gapende tanden

  • Phil_Testimonial_Green_BG
    NewWebsite Testimonial after PHIL 1
    NewWebsite Testimonial before PHIL 1
    arrow leftarrow right

    Phil, crowding

  • Patient Simin met onzichtbare beugel van DR SMILE
    NewWebsite Testimonial after SIMIN 1
    NewWebsite Testimonial before SIMIN 1
    arrow leftarrow right

    Simin, scheve tanden

  • drs-gradient-desktop-circle-mint-pink

    Veelgestelde vragen rondom een diasteem en onzichtbare beugels:

  • .

  • Onzichtbare beugels zijn ideaal voor veel lichte tot matige diastemen, maar het is belangrijk om je tandarts te raadplegen voor een nauwkeurige evaluatie.

  • De duur van de behandeling varieert afhankelijk van de complexiteit van het geval, maar bij lichte tot matige spleetjes tussen de tanden is het mogelijk om al binnen 4-9 maanden het gewenste resultaat te behalen.

  • De kosten voor orthodontische behandelingen zijn vaak aanzienlijk. Dit ontmoedigt veel mensen om een oplossing te zoeken voor het corrigeren van problemen zoals een diasteem. Echter, oplossingen zoals de aligners van DR SMILE maken tandcorrecties veel toegankelijker dankzij concurrerende prijzen en de mogelijkheid van termijnbetalingen. De totale kosten hangen af van de complexiteit van het geval. Bekijk hier een overzicht van onze prijzen.

  • Heb je nog vragen?

    Jouw DR SMILE contactpunt

    HP Treatment CustomerService round

    Jennifer en team (Ma t/m vr 10.00-16.00)