Tandglazuur behouden en versterken
Tandglazuur is het beschermende schild van je tanden en kiezen. Het is tot 2,5 mm dik en vormt de buitenste laag van de tand. Het beschermt je tanden tegen invloeden van buitenaf en het maakt je tanden sterk en stabiel. Het bestaat voornamelijk uit calciumkristallen en heeft geen zenuwen, waardoor je er niks van voelt als het beschadigd raakt. Het nadeel van glazuur is dat het zichzelf niet kan regenereren. Wanneer er dus delen van het glazuur afbladderen of ernstig versleten raken, kan het menselijk lichaam dit niet herstellen. Dan is een bezoek aan de tandarts noodzakelijk. Als er sprake is van beschadigd tandglazuur, zijn je tanden weerloos tegen tandbederf, slijtage en irritatie. Lees hier hoe je glazuur kunt beschermen en wat je moet doen als het beschadigd is.
Waar bestaat tandglazuur uit?
Glazuur bestaat uit dode lichaamscellen. Om precies te zijn bestaat het uit een mengsel van calcium, natrium, fosfor en magnesium. Daarom is tandglazuur het hardste deel van je lichaam en is het extreem bestand tegen invloeden van buitenaf. Onder het glazuur ligt het tandbeen, ook wel dentine genoemd, dat beschermd wordt door het glazuur.
Hoe verdwijnt tandglazuur?
Het kan door verschillende invloeden van buitenaf worden afgebroken. Ten eerste zijn zure voedingsmiddelen en zure dranken een grote vijand. Het zuur breekt het glazuur af, waardoor het tandbeen steeds verder uitsteekt en de tanden geel en steeds gevoeliger worden. Aan de andere kant kan tandenknarsen ook leiden tot het verlies of afbrokkelen van de beschermlaag door het schuren van het glazuur.
Tandglazuur versterken
De eenvoudigste manier om je tandglazuur te beschermen en te versterken is door je tanden te poetsen met een tandpasta die fluoride bevat. Dit verwijdert bacteriën en zuren die je glazuur over een langere periode afbreken. Remineralisatie kan ook zorgen dat het weer opbouwt. Pas echter op dat je geen agressieve tandpasta gebruikt. Tandpasta's die een zeer sterk "witmakend" effect beloven, zijn meestal erg agressief en leiden op de lange termijn zelfs tot gelere tanden. Je moet ook aandacht besteden aan de juiste poetstechniek. Oefen vooral niet te veel druk op de tanden uit, want dit kan ook leiden tot erosie en daarnaast het terugtrekken van je tandvlees. Gelukkig zit er op de meeste elektrische tandenborstels tegenwoordig een rood lampje dat aangaat als je te hard poetst. Poets je met een handtandenborstel, dan moet je er zelf op letten dat je niet te hard poetst. Gebruik in ieder geval géén tandenborstel met te harde borstelharen.
Kan je tandglazuur herstellen?
Het glazuur kan niet hersteld worden, omdat het menselijk lichaam de stof niet aanmaakt. Als je glazuur helemaal weg is, helpt alleen een vulling of kroon. Wat wel mogelijk is, is om het glazuur te versterken met fluoridehoudende tandpasta's. Deze maken het glazuur resistenter en voorkomen verlies. Tandartsen adviseren om voorzichtig te zijn met alle andere remedies, zoals natuurlijke remedies of huismiddeltjes. Als het glazuur ernstig beschadigd is, is een bezoek aan de tandarts het enige dat kan helpen, anders kan tandverlies niet worden uitgesloten.